Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » rezervace, přír.zajímavost » Přírodní památka Černá blata - Dešov (PP)

Přírodní památka Černá blata - Dešov (PP) [45813]

Přírodní památka (PP)

Lesní porost na mírném jihovýchodním svahu kóty Skalka (559,6 m n. m.) se rozkládá jižně od bývalé hájenky Černá Blata vpravo od silnice Dešov – Zálesí a asi 3 km jihovýchodně od obce.

Nadmořská výška: 500–530 m. Celková rozloha chráněného území je 5,76 ha. Jako přírodní památka bylo toto území vyhlášeno v roce1988.

Přirozená bučina s charakteristickou flórou a faunou představuje jeden z nejhodnotnějších lesních porostů v komplexu Novosyrovických lesů.

Ve smíšeném listnatém porostu převažuje buk lesní (Fagus sylvatica) s příměsí lípy malolisté (Tilia cordata), javoru klenu (Acer pseudoplatanus), dubu zimního (Quercus petraea) a habru obecného (Carpinus betulus). Bohaté je bylinné patro s významními a ohroženými druhy rostlin.

V podrostu se objevují bažanka vytrvalá (Mercurialis perennis), jaterník trojlaločný (Hepatica nobilis), ječmenka lesní (Hordelymus europaeus), kopytník evropský (Asarum europaeum), sveřep Benekenův (Bromus benekenii), kyčelnice cibulkonosná (Dentaria bulbifera), k. devítilistá (D. enneaphyllos), lýkovec jedovatý (Daphne mezereum), orsej jarní (Ficaria bulbifera), plicník lékařský (Pulmonaria officinalis), prvosenka vyšší (Primula elatior), sasanka hajní (Anemonoides nemorosa), s. pryskyfiníkovitá (A. ranunculoides), brambořík nachový (Cyclamen purpurascens), dymnivka dutá (Corydalis cava) atd.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)