Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Plzeň-sever » architektonická zajímavost » Venkovská usedlost č.p.31 - Lochousice (usedlost)

Venkovská usedlost č.p.31 - Lochousice (usedlost) [45746]

Kulturní památka (KP)

Rozlehlý zděný statek s patrovým obytným stavením s navazujícími chlévy a do návsi obrácenou vjezdovou branou. Statek datovaný do roku 1899 s význačnými rysy bohaté obce, charakteristické pro tuto část plzeňské kotliny. Součást architektury návsi.

Zemělská usedlost v jv část návsi, skládající se z obytné budovy, chlévů na jižní straně dvora, brány a branky. Z bývalé kočárovny, situované za chlévy, zbyla po demolici pouze jižní štítová zeď, stodola na severní dvora byla demolována zcela. Budovy mají sedlové střechy, kryté taškami. V závěru dvora navazuje na býv. kočárovnu stodůlka, vyzděná z neomítaného cihelného zdiva, krytá sedlovou střechou (pravděpodobně z meziválečného období) - stavba bez památkové ochrany, stojící na pozemku KP. 1/ obytné stavení Vlevo obytná patrová budova o 3 osách s trojúhelným štítem s letopočtem 1899. Nároží má štukovou bosáž, patro odděleno plochou kordónovou římsou, štít orámován římsou mírně profilovanou.Okna mají ploché štukové rámy.

Ve štítu 2 okna obdélná a nad nimi uprostřed okénko kruhové. Ve štítu písmena a datum: AM 1899 MW. Interiér: místnosti plochostropé. 2/ chlévy Objekt navazující na obytné stavení, na obdélném půdoryse. V interiéru sklenuté do pasů a placek. Sedlová střecha krytá taškami. 3/ ohradní zeď s bránou a brankou Vpravo od obytného stavení segmentově zaklenuta branka pro pěší a stejně upravena brána lemovaná po stranách bosovanými pilastry. Zbytek jihovýchodní hranice dvora vymezen úsekem plné ohradní zdi. 4/ torzo hospodářského stavení V závěru dvora, kolmo na chlévy se dochovaly zbytky zdí hospodářského objektu. Jednalo se pravděpodobně o stodůlku či kočárovnu. Ve střední ose štítového průčelí chlévů se dochovala štítová zeď a směrem do dvora fragment zdiva s římsou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)