Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Plzeň-sever » architektonická zajímavost » Venkovská usedlost č.p.5 - Lochousice (usedlost)

Venkovská usedlost č.p.5 - Lochousice (usedlost) [45744]

Kulturní památka (KP)

Jeden z nejvýznamnějších příkladů z poměrně velkého množství zděných pozdně klasicistních usedlostí v obci.

Usedlost na obdélné hluboké parcele. Vedle hlavního štítového průčelí obytného stavení je brána do dvora. Na obytné stavení je napojena hospodářská budova, v téže řadě vzadu samostatně stojící budova dalšího chléva a dvůr uzavírá příčně stojící stodola. 1) obytné stavení Obytná budova je jednopatrová o 6 x 2 okenních osách, patro odděleno plochou kordonovou římsou, nároží členěna štukovou bosáží. Návesní průčelí: Okna osazená do líce fasády jsou dvojitá, dvoukřídlá, v trojúhelném štítu čtyřtabulková. Průčelí má bosované nárožní pilastry, profilovanou kordonovou a korunní římsu a rámování štítu. Kolem oken v patře jsou umístěny profilované pasparty, mezi okny v patře štuková rokaj (tvarovka). Kolem oken v závěru štítu ploché pasparty mírně předsazené. Nad oknem v závěru štítu kruhový větrací otvor lemovaný plastickou šambránou. Okna v přízemí novodobá dvoukřídlá zdvojená zapuštěná do špalety. Dvorní průčelí je v patře šestiosé, okna slohová, dvoukřídlá, šestitabulková, dvojitá, v líci fasády, kolem oken ploché pasparty navazující na korunní římsu.

Okna v přízemí novodobá, trojdílná ve třech osách, při vstupu zděná veranda s pultovou střechou. Kordonová římsa profilovaná shodně s průčelím. Korunní římsa také profilovaná. Interiér plochostropý. Objekt nepodsklepený. Krov hambalkový o dvou stojatých stolicích. Střešní krytina pálená, bobrovky. 2) chlévy I. Obdélný objekt situován za obytným stavením, je přízemní s polopatrem. Zdivo zřejmě smíšené. Střecha sedlová krytá pálenou bobrovkou. V polopatrové části na straně do dvora zprava 2 úzká ležatá okénka sklenutá segmentem, ve třetí ose od brány v polopatře nákladní otvor, dále ještě jedno ležaté sklenuté okénko. Korunní římsa je profilovaná, profilovaná je i kordonová římsa.

Vstup do interiéru ze dvora, s nadsvětlíkem. Sekundární navýšení stavby o polopatro nelze vyloučit. Interiér sklenut do válcových profilů. Krov údajně hambalkový 3) chlévy II. V hloubce dvora v ose za chlévy volně stojící nevelký objekt zděný z cihel, opatřený sedlovou střechou, s taškovou krytinou. Patrně jde o chlévce mladšího původu. Objekt je jen zčásti omítnut, jinak v režném zdivu. 4) brána Přiléhá k průčelí obytného domu. Pilířová s trámovým překladem, krytým sedlovou stříškou v pálené tašce bobrovce. Překlady z čela kryje prkno, vyříznuté do segmentu, pobité rákosem a omítnuté. Pilíř dále od domu širší, opatřený bosovaným pilastrem shodného typu jako na obytném domě.

Vrata dvoukřídlá, ve spodní části plná, bedněná vodorovně kladenými prkny, horní polovina vrat s laťováním. V pravém křídle vrat při pohledu z návsi vrátka. Při širším pilíři kamenný nájezdník částečně utopený v asfaltu. 5) stodola Zděný omítaný objekt na obdélném půdorysu, krytý sedlovou střechou, krytina: tašky bobrovky. V ose severního dvorního průčelí široký obdélný vjezd se segmentovým záklenkem, v současnosti již bez vrat.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)