Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Klatovy » historická budova » Panská sýpka - Chudenice (budova)

Panská sýpka - Chudenice (budova) [45608]

Kulturní památka (KP)

Vznik kontribučenské sýpky lze zařadit do 1. poloviny 19. století. Plány na výstavbu objektu jsou signovány rokem 1818, autorem plánů je Antonín Staler(n). Dle chudenické obecní kroniky byla stavba realizována v roce 1819. Založení sýpky inicioval rod Černínů z Chudenic, který v této době vlastnil chudenické panství.

Panská sýpka vznikla na výrazné terénní vyvýšenině nad vsí Chudenice (dnes městys), severovýchodně od městského jádra. Svým umístěním nad okolní zástavbou vytváří pohledovou dominantu, která je vnímána v rámci území jako trvalá součást kulturní krajiny. Jedná se rozlehlý třípodlažní zděný objekt o 15 x 2 osách, vystavěný na obdélném půdoryse o rozměrech cca 90 x 14 m. Delší podélná osa stavby probíhá zhruba ve směru JV-SZ. Objekt má polovalbovou střechu, krytou pálenou střešní krytinou typu „bobrovka“.

Na východní straně střechy je nad střední částí dispozice umístěn masivní sedlový vikýř, krytý nakoso kladenými eternitovými šablonami, stěny vikýře jsou opatřeny eternitovým obkladem. Zdivo je smíšené s cihelnými dozdívkami, fasády jsou opatřeny vápennými omítkami, z velké části opadanými. Hladké stěny člení pravidelně rozmístěná na šířku obdélná sýpková okénka v jednoduchých plastických šambránách, v okenních otvorech jsou vsazeny prosté kované proplétané mříže. V ose východního průčelí je umístěn obdélný vjezd se segmentovým záklenkem, protilehlý západní vjezd má rovný překlad. Fasády ukončuje po celém obvodu probíhající fabionová korunní římsa, ve štítových stranách chráněná řadou pálených tašek. Horní okraje štítu lemuje plastický fabionový rám. Jinak je objekt prakticky bez dalších ozdob a členění fasád.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)