Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Děčín » socha, sousoší » Socha sv. Františka z Assisi - Šluknov (socha)

Socha sv. Františka z Assisi - Šluknov (socha) [45546]

Kulturní památka (KP)

Socha je umístěna v zahradě domu č. p. 772. Socha je umístěna v bezprostřední blízkosti městské komunikace, ke které je otočena čelem, směrem k západu. Skládá se z vlastní sochy sv. Františka v životní velikosti a z hranolového soklu, který je osazen na podstavci s jedním schodnicovým stupněm. Socha světce stojící v předklonu ve výrazném kontrapostu s odlehčenou pravou nohou se sepjatýma rukama, ve kterých drží latinský kříž, jehož ramena jsou u krátkých břeven rozšířena. Levou rukou, ohnutou v lokti, přidržuje lebku. Světec je oděn do františkánského hábitu, kolem pasu má uvázáno provazové cingulum se třemi uzly (řádové sliby - symboly, chudoby, čistoty a poslušnosti) a růženec na levém boku. Hlava je mírně zakloněna, pohled směřuje vzhůru. Nad hlavou je umístěna kruhová pozlacená svatozář.

Na rukou, na hrudi a nártu nohy jsou patrná stigmata. Pravou nohou došlapuje na vysypanou truhlici s „maskaronem nectnosti“. Tvář rámují krátké vlnité vlasy s tonsurou na temeni hlavy a plnovous. Sv. František z Assisi je osazen na plintu, který přímo navazuje na hranolový sokl s profilovanou hlavní římsou. Na jeho zadní straně je uvedena datace 1762. Dřík soklu je rozdělen v dolní třetině výšky na dvě části - spodní část je rozšířená. Dřík je zdoben dvěma zrcadly nad sebou umístěnými s vykrajovanými rohy ve tvaru čtvrtkruhu. V poli čelního svrchního zrcadla se nachází vytesána kapsa, do které byla druhotně vložena pískovcová kartuše tvořena rokaji, dnes s prázdnou plochou. Sokl je ukončen poměrně vysokou patkou v horní části profilovanou (skládající z oblounu a výžlabku).

Rozměry: výška sochy: 190 cm, hlavní sokl: 180 x 84 x 84 cm, karuše: 70 x 44 x 12 cm materiál: použito dvou druhů kamene – soklová architektura vysekána do lipské žuly (hornina středně velkého zrna, homogenního charakteru, šedooranžové barvy a střední tvrdosti s minimální nasákavostí. Sochařské dílo a kartuše jsou zhotoveny z poddajnějšího pískovce s křemičitým pojivem, kde velikost zrna se pohybuje mezi 0,5 - 3 mm. Barva s šedookrovým nádechem neobsahuje výrazné žilkování, ani železité skvrny.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)