Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Jeseník » hřbitov, pohřebiště, hrobka » Priessnitzova hrobka - Lázně Jesenik (hrobka)

Priessnitzova hrobka - Lázně Jesenik (hrobka) [45363]



Navštivte Virtuální hřbitov a zavzpomínejte na ty, kteří spoluvytvářeli dějiny. Podílely se svou měrou na tom, jak obec či město vypadá dnes.
Priessnitzova hrobka zasvěcena Panně Marii byla postavena v novogotickém stylu dva roky po smrti zakladatele lázní, tedy v roce 1853. K převezení Priessnitzových ostatků z frývaldovského hřbitova došlo 4. října 1853. Pohřební průvod byl tak dlouhý, že když jeho čelo docházelo na Gräfenberk, poslední truchlící ještě přešlapovali dole ve městě. Místo posledního odpočinku v této hrobce nalezly rovněž Priessnitzova manželka Žofie, kterou smrt dostihla 31. srpna 1854 v uherském Budimíru u Košic, a dcera - v době úmrtí ani ne tříletá Karolínka Priessnitzová.
Hrobka je rozdělena na dvě části - kaple se nachází v části horní a krypta ve spodní. Kapli zkrášluje nový oltář s vyobrazením Ježíška, Marie a Josefa, ve spodní části čteme nápis: Ó,Ježíši, lékaři nejvyšší, smiluj se nad námi! 
Na pravé zdi pak zaujme deska s následujícím nápisem: Vincenz Priessnitz, zakladatel lázní, 1799 - 1851. K dvoustému výročí narození v roce 1999 zařadilo UNESCO toto datum do světového kulturního kalendáře.
V kryptě jsou uloženy již zmíněné ostatky. Nalevo se na podstavci s nápisem: 
strana 1 | dále >

    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)