Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Strachotín (obec) [4533]



Vinařská obec Strachotín se nachází v jihovýchodním cípu České republiky, leží na severním břehu Novomlýnských nádrží asi 15 km od Mikulova a 9 km od Hustopeč u Brna.Přesto, že vesnice v malebném kraji pod Pálavou dostala své jméno až po druhé světové válce, má 960 let starou historii.Strachotín protíná Moravská vinná stezka, která spojuje všechny vinařské oblasti jižní Moravy a turisticky značená trasa.Je to ideální místo pro aktivní odpočinek s ochutnávkou vynikajícího moravského vína. 

Historie obce je velice zajímavá. Po vzniku Československé republiky nesla obec úřední název Strachotín s německým ekvivalentem Tracht. Po roce 1945 dostala název Strachotín.

Vesnice patří ke starým sídelním oblastem tohoto kraje, neboť z roviny vystupující Pavlovské kopce byly již od pravěku významným orientačním bodem pro kupce, válečníky nebo poutníky. Mezi nejvýznamnější archeologické lokality patřila Petrova louka, která ale bohužel zmizela pod hladinou vodního díla Nové Mlýny. První písemná zmínka o obci je z roku 1046. V roce 1334 patřil Strachotín k Mikulovskému panství. Od té doby byl uváděn jako městečko, což mu povolovalo pořádat pravidelné trhy. V roce 1582 udělil císař Rudolf II. Strachotínu právo na dva jarmarky a týdenní trh. Kolem roku 1580 existovala ve Strachotíně silná novokřtěnská obec - Habáni. O jejich zámožnosti svědčí řada provozovaných řemesel - pláteník, lazebník, hrnčíř, obuvník. Po Bílé hoře však Strachotín opouštějí.Později byl Strachotín začleněn pod okres Hustopeče. Život místních lidí poznamenaly časté války, protože při každém průchodu armády byla obec vydrancována a bylo jedno, jestli šlo o armádu vlastní či nepřátelskou. Do roku 1945 žilo ve Strachotíně převážně německé obyvatelstvo, v letech 1945 a 1946 se v obci usadili novousedlíci.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Strachotín (obec) Břeclav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)