Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » chata, chalupa » Venkovská usedlost č.p.64 - Újezd (usedlost)

Venkovská usedlost č.p.64 - Újezd (usedlost) [45290]

Kulturní památka (KP)

Venkovská usedlost typologicky spadající do dyjsko-oslavské skupiny lidového stavitelství Českomoravské Vysočiny. 

Jedná se o štítově orientovaný drobný přízemní venkovský dům obdélného půdorysu, později rozšířený o pravoúhle navazující hospodářské křídlo. Původní dům je zděný převážně ze sušených cihel, hospodářské křídlo je z lomového zdiva. Objekt je zastřešen sedlovými střechami (u hospodářské křídla při jihozápadní stěně valba), krov je jednoduchý vaznicový, střešní krytinou jsou eternitové šablony. Areál domu je ohrazen zídkou z kamenného zdiva, která je omítnuta a olíčena. Průčelí obytného stavení je dvouosé, ve štítu jsou zachována 2 půdní okénka a mezi nimi pětiúhelníková nika.

Obytné stavení je opatřeno strukturovanou omítkou s jednoduchými hlazenými lizénovými rámy a šambránami a s nátěrem hlavní plochy v červeném odstínu, lizény a šambrány jsou bílé. Hospodářské křídlo má naproti tomu hladkou omítku s jemně růžovým nátěrem, jeho architektonické řešení je poznamenáno novodobou přestavbou. Hlavní vstup do objektu se nachází v hospodářském křídle. Za ním následuje malá předsíň, za níž je v hloubce hospodářského křídla drobný chlév se stropem tvořeným dvěma poli valené klenby mezi traverzami. Z předsíně lze rovněž vstoupit původně hlavními vstupními dveřmi do síně staršího obytného stavení. Obytné stavení má klasickou třídílnou dispozici se síní, za níž následuje černá kuchyně, světnicí (směrem k návsi) a komorou. Stropy obytného stavení jsou trámové s překládaným záklopem. V komoře se zachoval zaslepený nástěnný krbeček a okno, ústící dnes do drobného chléva za předsíní.

Zbylá část hospodářského křídla byla v minulosti upravena pro obytné využití. Došlo mj. k prolomení dvou třídílných oken a úpravě dispozice, zachovány zůstaly stropy z valených kleneb mezi traverzami a původní je pravděpodobně otvor vstupních dveří. V předzahrádce při ohradní zídce se nachází dva kamenné sklípky.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)