Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Přítluky (obec) [4528]



Obec Přítluky a místní část Nové Mlýny leží v nadmořské výšce 165 metrů nad mořem, na skvěle položeném místě v jižní části Jihomoravského kraje.

Na úpatí Přítlucké hory, v nejcennějším zbytku nivy Národn přírodní rezervace - Křivé jezero - rozprostírající se na 119 hektarech. Představuje typickou ukázku biotopů lužních lesů jižní Moravy a je významným hnízdištěm pro mnoho druhů ptáků. Na pravém břehu řeky Dyje pravidelně ve vrbách hnízdí husy velké, luňák hnědy a také orel mořský. Přímo zde také hnízdí lesní kolonie čápů bílých, černých, kolonie kormoránů velkých a jiných. Rezervace je také součástí mezinárodně významného mokřadu - Mokřady dolního Podyjí. Z nejrozmanitější flory v celé ČR jsou typické druhy pro nivy bledule letní, pryšec bahenní, kosatec nízký či šišák hrálolistý. Na jižných svazích se zachovaly teplomilné stepní vegetace. Z živočichů pak jedinečný a hojně se vyskytující střevlík.

Na tomto katastru jsou také doloženy pravěké kultury pozdní doby kamenné, doby bronzové a železné. V jižní části katastru obce se rozkládá sídliště kultury velatické a sídliště z období římského.

U slepého ramene Dyje byla prozkoumána za vedení prof. J. Poulíka staroslovanská mohylová žárová pohřebiště s keramikou pražského typu z 5. - 7. stol. n. l. Bylo odkryto na 100 mohyl o více jak 400 hrobech a k němu příslušející sídliště.

Na samém sklonku 16. století obec Přítluky získali Lichtenštejnové. Rudolf II. roku 1588 obec zastavil a v roce 1599 prodal Přítluky bratrům Karlu a Gundakarovi z Lichtenštejna. Ti ji roku 1617 připojili ke svému lednickému panství a od té doby byly Přítluky i Nové Mlýny jeho součástí.

Autor textu: Jaroslav Petr


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Přítluky (obec) Břeclav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)