Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Pavlov (obec) [4523]



Obec Pavlov ležící na východním úpatí nejvyššího vrcholu Pálavy Děvína (550 m n. m.) proslavilo především víno, památky a archeologie. Už v 15. století byl Pavlov největší vinařskou obcí mikulovského panství. O bohatství zdejších vinařů svědčí nejlépe výstavné vinné sklepy s barokními štíty. O tom, že zdejší vinařská tradice je dodnes velmi živá, se můžete přesvědčit i ve zdejší vinotéce, která byla nedávno otevřena v budově obecního úřadu. Bohatí občané Pavlova ale nestavěli jen vinné sklepy.

Nad obcí se vypíná asi nejznámější místní památka - zřícenina hradu Děvičky.

Pavlov se zapsal také do učebnic archeologie. Byla zde objevena velmi bohatá archeologická naleziště dokládající osídlení již od dob lovců mamutů. Vzhledem k bohatství nálezů nese kultura lovců mamutů z mladší doby kamenné vědecký název pavlovien.

V poslední době je Pavlov známý také díky zdejší přírodě a vodní rekreaci. Pavlov leží na území chráněné krajinné oblasti Pálava a v těsném sousedství třetí Novomlýnské nádrže. Díky přístavišti pod obcí dnes znají jméno obce jachtaři z celé republiky.

Území obce bylo osídleno prakticky nepřetržitě od dob lovců mamutů až do naší doby. Dnešní Pavlov je poprvé zmíněn v 11. století, kdy patřil ke staroboleslavské kapitule. Počátkem 13. století byl nad obcí založen hrad Děvičky a v roce 1334 Pavlov přešel do mikulovského panství, kde zůstal až do roku 1848. Pavlov byl původně slovanská osada, ale počátkem 13. století se zde usadilo německy mluvící obyvatelstvo, které zde žilo až do poválečného odsunu v letech 1945-46. Hlavním zdrojem bohatství obce bylo vinařství. Už počátkem 17. století se zde pěstovala vinná réva na více než polovině půdy. Vzhledem ke své poloze Pavlov zažil mnoho průtahů vojsk a utrpení. Nejhorší pohromu znamenala třicetiletá válka, kterou nepřežila celá čtvrtina obyvatel obce. Nejvíce obyvatel v Pavlově žilo v roce 1900 - 1 117. Po válce a dosídlení obce to bylo 658 obyvatel a v roce 1991 zde bylo žilo 546 osob.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Pavlov (obec) Šumperk
obec, osada Pavlov (obec) Kladno
obec, osada Pavlov (obec) Břeclav
obec, osada Pavlov (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Pavlov (obec) Jihlava
obec, osada Pavlov (obec) Pelhřimov
obec, osada Pavlov (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)