Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » pevnost, opevnění » Městské opevnění - Třebíč (hradby)

Městské opevnění - Třebíč (hradby) [45138]

Kulturní památka (KP)

Torzálně dochovaný hradební pás městských hradeb obklopuje historické jádro města. Nejlépe dochovaný dlouhý úsek hradby při břehu řeky Jihlavy vymezuje dosud z větší části obvod historického města na severní straně. Jedná se o pečlivě lícovanou hradební zeď z lomového zdivá disponující dosud z velké částí ochozem s parapetní zídkou s cimbuřím krytým kamennými pulty. Zuby cimbuří jsou prolomeny štěrbinovými střílnami s vnitřními hlubokými skosenými špaletamí. Pod ochozem jsou ve zdivu hradby dochovány otvory po příčných trámech nesoucích dřevěnou krycí konstrukci ochozu. Na místech, kde se ochoz s parapetem nedochoval, je zeď opatřena cihlovými nadezdívkami, anebo korunu postrádá a je nezpevněná.

Na některých místech tvoří zeď zadní severní stěnu budov přistavěných ke zdí, jinak vesměs tvoří severní ohradní zeď dlouhých středověkých parcel domů na náměstí. Hradba je prolomena několika novodobějšími pravoúhlými nebo segmentově zaklenutými brankami. Na pozemku par. č. 74/1 se dochovalo torzo hranolové bašty vysunuté směrem do koryta Jihlavy pojmuté do stavby mladšího domu. Hradební zeď je dobře dochovaná v delší severovýchodní části severního úseku, severozápadní část oddělená dlouhým hiátem zcela zbořené hradby je značně narušená - dochovaly se pouze dva krátké úseky zdivá s nezpevněnou korunou výrazně narušené náletovou vegetací a parazitní zástavbou.

Druhý dochovaný úsek hradebního opevnění se nachází na jihovýchodní straně historického jádra města uvnitř zástavby za frontou domů v ulici Bedřicha Václavka. Jedná se o robustní hradební zeď obdobného řešení jako na severní straně jádra města, štěrbinové střílny jsou však prolomeny v plné parapetní zídce bez cimbuří. V místech, kde hradba netvoří součást přistavěných domů, postrádá zpevněnou korunu a je rozrušována náletovou vegetací. Ve vnitrobloku domů při severní části ulice Bedřicha Václavka severně od ulice Soukopova je dochováno torzo dovnitř otevřené hranolové bašty s v jižním směru navazujícím úsekem reziduálně dochované hradby částečně pojmuté do parazitující zástavby. Na jižní straně oválu historického jádra města nechráněného tokem řeky doplňovala hlavní hradbu parkánová zeď a příkop. Parkán s torzálně dochovanou parkánovou zdí je dochován na pozemku parc.č. 30/1. Vnější linie opevnění je jen málo zřetelná, do prostoru parkánu jsou vestavěny domy a jeho linie je v terénu dochována pouze v drobných náznacích, příkop je zasypán.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)