Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Horky (část obce) [45085]



První písemná zmínka o obci Horka pochází z roku 1356. 

Z hlediska územní správy byly Horky vedeny pod názvem Horká v letech 1869–1890 jako osada Martínkova v okrese Znojmo, v letech 1900–1910 jako osada Martínkova v okrese Moravské Budějovice, v letech 1921–1950 jako obec v tomtéž okrese a od roku 1961 jako část Želetavy v okrese Třebíč.

Horky se rozkládají ve střední části svého území. Nadmořská výška zastavěné části obce se pohybuje kolem 588 m, nejvýše dosahuje území obce na východě, asi 620 m n. m. Území Horek je takřka ze všech stran obklopeno lesy. Sever území obce odvodňuje Šašovický potok, přítok Želetavky, a jižní část Žlabský potok, přítok Jakubovky. Jak vesnici, tak její území protíná středem silnice č. I/38.

Obecní knihovna: ta slouží občanům Horek již dlouhou dobu. Dříve půjčovali učitelé ve třídě  a    knihy   zde byly i uložené. Od doby kdy se    poslední    řídící učitel    Václavek přestěhoval,  půjčoval    až do uzavření školy v původním bytě –    do roku 1975.    V tomto roce jsem knihovnu převzala já a činnost knihovnice vykonávám již 37 let.   V dalších letech došlo v knihovně k podstatným změnám.   Obec zakoupila regály na knihy, vyměnila    okna, opravila    starou podlahu a zavedla plyn.   Knihovna byla vybavena počítačem a internetem. 

Knižní fond je každoročně doplněn v průměru o 16 knih a o časopisy  Vlasta, Zahrádkář a Chalupář. Čtenáři mají z čeho vybírat, kromě stálého fondu cca 2300 knih zajišťuji výměnné soubory z Třebíče to je asi 150 nových knih ročně a v případě  zájmu o speciální tituly i  z Moravských Budějovic. Ročně se půjčuje přes 2000 knih a časopisů.V současné době má knihovna 46 čtenářů nejen  místních, ale i  z okolí a  z toho je 9 čtenářů z řad  mládeže.

Nejvíce čtou důchodci, těm, kteří si nemohou knihy přijít půjčit osobně, je donáším do domu. 

Děti se v dnešní době více věnují internetu než knihám, ale i přes to  jsou  mezi nimi i velcí čtenáři Houzarová Maruška a Kalinová Karolínka. Knihy je    baví a navíc jsou ochotné pomoci  i v knihovně. Snad vyrůstá nová generace knihovníků.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Horky (obec) Kutná Hora
obec, osada Horky nad Jizerou (obec) Mladá Boleslav
obec, osada Kostelecké Horky (obec) Rychnov nad Kněžnou
obec, osada Horky (obec) Svitavy
obec, osada Horky (část obce) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)