Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kostice (obec) [4507]



Obec Kostice leží uprostřed národopisné oblasti Podluží. Východní část katastru se rozkládá v nivě řeky Moravy, avšak typické zaplavované louky byly po vodohospodářských úpravách vesměs rozorány. Pod obcí byl vybudován rybník. Zbytek území na vysoké terase pokrývají většinou intenzivně obhospodařované zemědělské kultury. V obci se nachází památkově chráněná kaple sv. Terezie. Kromě této kaple jsou v Kosticích památkově chráněny ještě kaple sv. Kříže a socha sv. Jana Nepomuckého. Další památky zde sice nejsou, ale ves žije bohatým folklorním životem, tolik typickým pro národopisnou oblast Podluží. Rázovité krojové hody se konají každoročně první neděli po svátku sv. Terezie (15. října). Znak a prapor byl obci udělen Parlamentem ČR dne 5.února 2004. V minulosti představitelé obce pečetili důležité listiny pečetidlem, v jehož obraze byl vinařský nůž, hrozen a kosíř.

Převzato z knihy Brána do kraje; autoři textu : PhDr. Emil Kordiovský, PhDr. Jiří

První zmínka o Kosticích je z roku 1348. Tehdy majitel panství týneckého postoupil panství markrabímu Joštovi městečko a tvrz Týnec, Tvrdonice, Kostice, Dluhonice, Hrušky a Lanžhot. Majitelé se pak často měnili až do roku 1638 odkoupil panství - tehdy už břeclavské - Karel Eusebius z Lichtenštejna. Tímto je drželi až do roku 1918. 
Od 9. do 17. století byla krajina místem, které nesmírně trpělo cizími nájezdy. Místo mezi Lanžhotem, Kosticemi a Tvrdonicemi bylo otevřenou branou Moravy. Brodem u osady Brodské ze slovenské strany přebrodila se nepřátelská vojska přes řeku Moravu a vždy nejvíce utrpěly obce Lanžhot, Kostice a Tvrdonice.

Kostice vždy patřily a patří církevně k farnosti Tvrdonské. Hřbitov byl v Kosticích vybudován až v roce 1874. Škola byla postavena v roce 1883, ale vyučovalo se v obci od roku 1845. Druhá školní budova byla postavena v roce 1910. Obecní dům - radnice byla postavena v roce 1925. K radnici byla pak přistavěna Hasičská zbrojnice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kostice (obec) Břeclav
obec, osada Koštice (obec) Louny



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)