Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Podolí (obec) [44935]



Naše obec Podolí se nachází asi 6 km od města Přerova. První písemné zmínky pochází z roku 1349. Od počátku 15. století bylo Podolí majetkem lipnické fary. Stará obecní pe­čeť z roku 1704 měla ve znaku dřevo­rubce sekajícího strom. Svou samostatnost obec ztratila v roce 1976, kdy se stala místní částí obce Žela­tovice, avšak již v roce 1990 se opět osa­mostatnila. Dominantou návsi je kaple zasvě­cená sv. Cyrilu a Metoději z roku 1893. Středem celé obce protéká potok.

Obec Podolí má 221 obyvatel. Obyvatelé bydlí v soukromých rodinných domech.

V obci není pošta, zdravotní středisko a potraviny. Tyto služby a zdravotní středisko včetně základní a mateřské školy jsou vzdáleny 2 km od obce směrem k Přerovu v obci Želatovice. Obec se nachází v zemědělské oblasti v kopcovitém terénu s krásným výhledem na okolní vesnice mikroregionu z našeho nejvyššího bodu "letiště".

Katastrální území naší obce má rozlohu 214,5 ha a máme zpracován územní plán pro výstavbu nových rodinných domků. Na základě zpracovaného a schváleného Programu obnovy venkova máme celou řadu představ a úkolů ve výstavbě obce a jako první bychom chtěli vybudovat kompletně vybavené dětské hřiště.

Obcí projíždí pravidelně autobusová linka Přerov - Všechovice a Přerov -Soběchleby. Společenský život obce se odehrává převážně na místním hřišti v okrajové části středu obce. O tyto kulturní činnosti se stará obec, Sbor dobrovolných hasičů a ostatní dobrovolní nadšenci. Společenský život se může odehrávat v kulturním domě obecního úřadu, místní knihovně, kapli sv.Cyrila a Metoděje a v soukromém pohostinství. Od roku 1955 má obec vlastní hřbi­tov.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Podolí (obec) Brno-venkov
obec, osada Podolí I (obec) Písek
obec, osada Bílé Podolí (obec) Kutná Hora
obec, osada Podolí (obec) Vsetín
obec, osada Podolí (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Podolí (obec) Uherské Hradiště
obec, osada Podolí (osada) Olomouc
obec, osada Podolí (osada) Šumperk
obec, osada Podolí (osada) Brno-venkov
obec, osada Podolí (obec) Přerov
obec, osada Podolí II (část obce) Písek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)