Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Chrudim » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv. Jiří - Heřmanův Městec (kaple)

Kaple sv. Jiří - Heřmanův Městec (kaple) [44910]



Stojí u železničního přejezdu v Čáslavské ulici. Barokní kaple zasvěcena sv. Jiří byla zbudována po velkém moru v r. 1680, v místech odedávna řečeném "na stínadlech", kde bývalo popraviště.

Ojedinělé, architektonicky náročné provedení raně barokní kaple z r. 1680 je mimořádně působivé díky bohaté plasticitě a proporčně vysokému, dvoupatrovému uspořádání exteriéru. Představuje cenný doklad šporkovského barokního urbanismu města.

Jedná se o stavbu vybudovanou z režného zdiva na půdorysu téměř čtvercovém. Vnější fasáda navozuje dojem dvoupodlažní budovy členěné pískovcovým soklem, výraznou profilovanou římsou uprostřed a profilovanou korunovou římsou, přestože vnitřní prostor je jednotný. Na průčelí i na obou bočních fasádách, nad i pod střední římsou jsou při stranách budovy dvojice polosloupů s profilovanými patkami a hlavicemi. Mezi polosloupy jsou niky.Okolo nik je štuková výzdoba Vstupní průčelí má přes celou výšku fasády otvor s půlkruhovým záklenkem a s ostěním zdobeným jedním ústupkem v horní části. Tento otvor je předělen dřevěnou vyřezávanou římsou, která navazuje na střední štukovou římsu průčelí. Vyplněn je oknem složeným z drobných tabulek vsazených do dřevěných rámečků, dole jsou pak dvoukřídlé dveře s plnými výplněmi. Vstupní a zadní průčelí kaple vrcholí trojstupňovým, bohatě tvarovaným štítem, zdobeným dole po stranách volutami, dále pak zdrobnělinami polosloupů, které jsou propojeny profilovanými zalamovanými římsami. Na sedlové střeše , kryté bobrovkami je dřevěný oplechovaný sanktusník s lucernou a cibulovitou střechou završenou křížem. Zdivo terasy, na které kaple stojí je z opracovaných pískovcových kvádrů s kamennou parapetní deskou v úrovni terénu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)