Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kolín » Boží muka, kříž, kaplička » Výklenková kaple se sochou sv. Jana Nepomuckého - Český Brod (kaplička)

Výklenková kaple se sochou sv. Jana Nepomuckého - Český Brod (kaplička) [44843]

Kulturní památka (KP)

Kaple z roku 1900 vsazená do barokní ohradní zdi na V straně staré radnice. Socha údajně nahradila někdejší barokní sochu sv. Jana Nepomuckého, která stála až do konce 19. století před radnicí.

Převýšená výklenková kaple zakončená nahoře obloukem je umístěna ve střední části ohradní zdi, přímo proti průčelí kostela. Kaple mírně předstupuje z roviny zdi a střední část má v půdoryse konkávně vybranou. Lícová strana je zdobena rustikou. Nahoře je kaple završena obloukovým úsekem římsy, neseným po stranách dvojicí volutových konzol. Třetí, menší konzola je zároveň vrcholovým klenákem. Stříška kaple, krytá bobrovkami, je na vrcholu zvýrazněna kamenným křížem. Střední část kaple vyplňuje nika, klenutá konchou, v níž je na konvexně vydutém podstavci umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Pískovcová socha, vysoká 150 cm, zobrazuje světce stojícího v mírném kontrapostu, oděného do nařaseného splývavého roucha s biretem na hlavě. Tvář s plnovousem je obrácena vzhůru. Na hrudi drží světec kříž s ukřižovaným Kristem a v pravé, níže položené ruce má palmovou ratolest. Kolem hlavy světce je umístěna zlacená svatozář s pěticí hvězd. Na soklu pod sochou je umístěna deska s tesaným nápisem VĚNOVALA MATILDA WEIDENHOFFEROVÁ VDOVA PO LÉKÁRNÍKU V ČESKÉM BRODĚ. VYSVĚTIL DŮSTOJNÝ PÁN P. ALOIS KAŠPÁREK DĚKAN ČESKOBRODSKÝ L. P. 1900 15/5.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)