Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Cheb » Boží muka, kříž, kaplička » Smírčí kříže - Dolní Žandov (drobná památka)

Smírčí kříže - Dolní Žandov (drobná památka) [44815]

Kulturní památka (KP)

Kamenný monolitický kříž s dnes již špatně čitelnými nápisy, uplatňující se ve skupině dvou křížů před kostelem sv. Michaela Archanděla. Památková hodnota objektu spočívá v jeho stáří, architektonickém účinku ve veřejném prostoru a odkazu na dobovou potřebu vnášet sakrální obsah do profánního prostředí. Památka místního významu.

Jde o žulový smírčí kříž latinského tvaru. Výše jeho nadzemní části je 0,65 m. Šíře svislého břevna je 0,26 m. Délka vodorovného břevna je 0,55 m a jeho šíře je 0,23 m. Výška hlavy kříže je 0,14 m. Tloušťka popisovaného objektu je 0,19 m. Na přední i zadní straně kříže se nachází dnes již prakticky nečitelné nápisy.

Druhý kříž.

Pravidelný monolitický kamenný kříž vytesaný ze žuly, prostý jakéhokoliv nápisu či reliéfu. Umístěn je druhotně u kostela sv. Michala.

Jedná se o jednoduše provedený kamenný (žulový) smírčí kříž. Kříž má pravidelný tvar, je zhotovený v podobě latinského kříže a je prostý jakéhokoliv zdobení či textu. Jeho celková výše je 105 cm. Nadzemní část kříže je vysoká 79 cm. Šíře příčného břevna je 74 cm. Šíře svislého břevna je 26 cm a šíře příčného břevna je 24 cm. Tloušťka daného artefaktu je 27 cm.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)