Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Příbram » ubytování v soukromí » Ladislava Lyerová - Velká Hraštice (ubytování)

Ladislava Lyerová - Velká Hraštice (ubytování) [44762]




Stylová chalupa se zahradou v malebné krajině brdských kopců a lesů, v blízkosti říčky Kocáby a nedaleko řeky Vltavy.

Nabízíme Vám rekreační objekt 40 km jižně od centra Prahy v atraktivní lokalitě Brd, v blízkosti říčky Kocáby s možností řady výletů do okolní přírody a to pěšky, na kole či pro dobrodružnější povahy v sedle koně.

Chalupa se nachází na okraji klidné, lípami lemované návsi obce Velká Hraštice.

Jedná se o bývalé hospodářské stavení umožňující ubytování max. 4 osob.  K dispozici je velká společenská místnost s krbovými kamny, sezením a spaním. V objektu je koupelna s teplou vodou, sprchovým koutem a splachovacím záchodem. Dále se zde nachází kuchyň s kuchyňskou linkou,  elektrickým sporákem, lednička s mrazákem, pečící pánev, rychlovarná konvice a nádobí.

Kamenou zdí uzavřená zahrada zaručuje klid a soukromí. Pro děti je na návsi k dispozici malé dětské hřiště.

Parkování je umožněno v objektu.

O okolí

Krásná obdélníková náves ve Velké Hraštici je lemována množstvím vzrostlých nádherných lip. Na této návsi místní hasiči občas pořádají společenské akce. Svou tradici má "Posezení pod lipami", které se koná dvakrát ročně již po mnoho let. Návsi dominuje kostelík sv. Zikmunda s malým hřbitovem. Byl založen před rokem 1360 za vlády Karla IV. a je státem uznávanou památkou.

Malý rybník na návsi slouží jak místním hasičům, coby zdroj vody, tak dětem - hlavně v zimě, kdy rybník zamrzá.

Ve vedlejší obci Malá Hraštice se vedle malé kapličky nachází restaurace a cukrárna s pekárnou, které jsou postavené ve stejném stylu. Cukrárna je vyhlášena v širokém okolí. Obec Malá Hraštice je známa svým klidným prostředím k rekreaci. Jako procházkové, ale nevyznačené turistické trasy lze doporučit např. od nádraží kolem Voznického potoka k rybníku zvaný Tušimák, dále na Královskou stolici a do města Dobříše. Známý dobříšský zámek ze 17.století je inspirován stylem doby Ludvíka XVI. a přiléhají k němu krásný francouzský a anglický park. Můžete ocenit i bohatou sochařskou výzdobu od I. Platzera. V blízkosti zámku můžete vidět i zachovalý gotický hrad Vargač.

Návrat z Dobříše můžete zpestřit i návštěvou památníku Karla Čapka ve Staré Huti.

Ale i blízké obce stojí za návštěvu, jako například Nový Knín s mlýnem Krcáb, s nádherným náměstím, kde se nachází kostel sv. Mikuláše, kašna. Můžete navštívit Muzeum zlata a večer i tradiční letní kino, kde se příležitostně pořádají i koncerty (např. Tři sestry). V blízkosti je možno vidět kostel sv. Františka, pomník sv. Jana Nepomuckého či historickou kapličku ve Starém Kníně.

Při cestě do blízkého Mníšku pod Brdy se můžete zastavit ve vyhlášené restauraci v Nové Vsi pod Pleší a objevit známé sanatorium ukryté v lesích. 

V Mníšku pod Brdy musíte zaručeně navštívit hrad přestavěný na zámek, který stojí na skále nad zámeckým rybníkem. Dále je asi 1 km vzdálený skalnatý ostroh Rochota nyní nazývaný Skalka s komplexem budov a známým kostelem sv. Máří Magdalény.

A tak bychom mohli pokračovat řadou okolních hradišť a zámků, ale musíme dát také šanci dalším možnostem jako je koupání v blízké Vltavě, nejlépe v oblasti Slap, návštěvě Slapské přehrady, Štěchovic či o malinko vzdálenější Davli. Všechny scenérie, které zde vytváří Vltava totiž stojí za to.




strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)