Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Jičín » socha, sousoší » Socha sv. Venantia na podstavě - Tetín (socha)

Socha sv. Venantia na podstavě - Tetín (socha) [44699]

Kulturní památka (KP)

Socha ohrazena železným plůtkem z konce 19. stol. Pruty plůtku mají nahoře dekoraci závitů a špice plaménkového zvlněného zakončení, střídavě kratších a delších. Sloupky jsou kamenné, čtyřhranné, nahoře s pyramidovým zakončením. Přední dva sloupky mají čelně vpřed rámování zářezem. V horní části sloupku pod pyramidovým zakončením vhloubený pásek výžlabku. Plůtek má obdélný půdorys asi 4 x 2 m podle odkrokování. Socha sv. Venantia postavená ne deskové základně stojí na schůdku vpřed i vzad vydutým segmentem a po stranách s rovnými úseky. Schůdek má na horním předním okraji pásek a nad ním obloun. Spodní část sochy, podstavec pilířku je ve střední části vydutý vpřed, a to vpředu i dozadu sochy, postranní úseky rovné, pravoúhlé. Pilířek ve střední části je proveden stejně vpřed i vzad pro umístění nápisů. Střední část pilířku má po stranách v dolní a horní části dovnitř zatočené voluty, nahoře menší, dole větší. V postranní ploše volut je vhloubené rámování, pravoúhlé, obdélné na výšku, nahoře ve středu kratší strany se segmentkem dovnitř a dole ve středu se segmentkem ven. Přední střední část pilířku je ven vydutá s mírným předsazením. Totéž i na zadní straně.

V čelní straně je vhloubené rámování, obdélné na výšku s vyříznutými rohy obloučkem a uvitř vhloubeného rámu a v dolní jeho části nápis s chronogramem. Nad ním v rámování rokajový rám se štítkem nahoře zakončeným baronskou korunkou. Uvnitř rokajového rámu nápis: “Oprava 1861”. Provedeno autentickým písmem odpovídajícím vročení. V dolní části uvnitř rámování středního pilířku je vtesaný nápis s chronogramem: “IosephVs Soss / noWetz LIber / Baro De WLka / noWa ereXIt / et ConserVat / VtrVM / qVe.” Chronogram, vročení 1768. Nad obloučkem pod římsou pilířku je nápis: “Svatý Venanci, oroduj za nás”. Písmo odpovídá 2. pol. 19. stol., kdy byla provedena oprava sochy. Nahoře středního sloupku je složitá barokní římsa s pásky, deskami a podvalkem nahoře. Římsa je ve střední části vzedmutá so segmentu nahoru. Stejné provedení v zadní části pilířku sochy.

Na římse je umístěn nízký podstavec sochy, má oříznuté nároží, je konvexní jako výžlabek a má nahoře pásek z oblounu jako zakončení. Socha má vlastní plintus s okosenými rohy. Postava světce stojí na levé noze, pravou trochu předkročenou a ohnutou v koleni, připravenou vykročit. Nad pravé koleno sochy a dolů je pravá noha odhalená celá a levá noha jen částečně. Na nohách jsou boty, škorně. Bohatě zvlněná dramatická draperie sochy se vlní v pohybu vpřed. Levá ruka světce, předpažená, ale v divadelním gestu předloktí položená na prsou s roztaženou rukou a nataženými prsty.

V pravé ruce světec drží kovovou, pozlacenou palmovou ratolest sevřenou v pěsti ruky spuštěné níže k pasu.Tvář světce se dívá vlevo přes předloktí levé ruky a nad prostovlasou hlavou má plechovovou pozlacenou svatozář bez hvězd. Na zadní straně ve stejném provedení rámování jako vpředu střední části pilířku je opět vtesaný nápis s chronogramem. Text: “NoVVs Iste / paoVs noMI / ne WLkanoW / ab antIqVa Pro / sapIa et Proge / nIe WLkanIana / beato Venan / tIo DICatVs.” Chronogram 1768.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)