Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres České Budějovice » socha, sousoší » Socha sv. Jana Nepomuckého - Adamov (socha)

Socha sv. Jana Nepomuckého - Adamov (socha) [44491]

Kulturní památka (KP)

Barokní kamenná socha sv. Jana Nepomuckého je situována v centru obce, na křižovatce průjezdné ulice Rudolfov – Hůry s místní komunikací, její přední strana je obrácena k jihu. Vztyčena byla v roce 1755. Socha je umístěna na kamenném profilovaném podstavci, celková výška sochy s podstavcem dosahuje výšky 291 cm.

V roce 1965 byla opravena a v roce 1966 odborně restaurována, přičemž byly sejmuty zásahy z loňské opravy. V době prohlášení (v roce 1963) byla kolem sochy s podstavcem umístěna novodobá ohrádka z nárožních betonových sloupků, nesoucí jednoduchou plotovou mříž. Tato ohrádka se do dnešní doby nedochovala.

Socha sv. Jana Nepomuckého je vytesána z pískovce v podživotní velikosti, o výšce 137 cm, bez kolorování. Se soklíkem a svatozáří má socha výšku 160 cm. Socha je pojata v typicky barokním držením těla. Součástí sochy je vlastní soklík rozměru 37 x 30 cm, výšky 8 cm. Postava světce je zpodobněna jako stojící, s vlevo prohnutém a dopředu skloněném těle, s hlavou vlevo a dopředu skloněnou směrem ke kříži. Levá ruka v lokti ohnuta do ostrého úhlu přidržuje kříž na konci vodorovného břevna, pravá ruka pokrčena dlaní přidržuje při těle dolní část kamenného kříže s Kristem. Levá noha předkročena s chodidlem silně vytočeným vlevo. Hlava je zakryta hluboko do čela posazeným biretem, kadeřavé vlasy vzadu splývají až k límci, bradu vroubí kratčeji střižený plnovous, jež se spojuje s knírem. Oblečen je do tradičního kanonického šatu – přes ramena přehozená almuce s okrouhlým, vzadu mírně protáhlým límcem, se zřetelným a detailně provedeným reliéfem povrchu kožešiny, její okraj je rovně zakončen. Almuce je vpředu pod krkem uvázána šňůrou zakončenou na obou koncích střapcem. Kolem krku je položen kněžský límeček. Zpod almuce splývá krátká rocheta, lemovaná zdobnou krajkovou bordurou s rostlinným vzorem. Dolní část těla zakrývá dlouhá silně zřasená klerika, který vzadu přesahuje ještě přes soklík sochy. Zpředu je svislá řada dvojic knoflíků i s vyznačenými knoflíkovými dírkami. Zpod kleriky vyčnívají přední části bot s oblými špičkami. Socha vrcholí železnou svatozáří s pěti šesticípými hvězdami, připevněnou zezadu po stranách krku.

Žulový hranolový podstavec s půdorysem krátkoramenného kříže, o celkové výšce 131 cm je složen ze čtyř na sobě osazených a spojených kusů. Nejspodnější část – sokl, je osazen do terénu, nad nějž vyčnívá jen svými osmi centimetry. Jeho půdorysné rozměry jsou 80 x 50 cm. Druhá část zaujímá hranolový dřík o výšce 79 cm a průřezu 51 x 35 cm, zdobený po stranách v dolní části volutami. Na přední straně je ve svisle obdélném rámu rozměru 28 x 65 cm s konkávně projmutými rohy vytesán jedenáctiřádkový nápis: AZ 1755 IST DIESE STATUEN AUFGERICHTET WORDEN VON FERINAND PELZETER UND GOTLIEB DONNER Na zadní straně dříku je vytesán stejný rámeček s hladkou plochou bez nápisu. Třetím dílem je bohatě profilovaná, směrem vzhůru se rozšiřující hlavice o výšce 26 cm, která v nejhořejší části má profil 76 x 61 cm. Podstavec vrcholí čtvrtou částí o výšce 18 cm, která se z průřezu 54 x 46 cm konkávně zužuje. Na její horní plochu dosedá socha.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)