Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Písek » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv. Jana Nepomuckého - Orlík nad Vltavou (kaple)

Kaple sv. Jana Nepomuckého - Orlík nad Vltavou (kaple) [44441]

Kulturní památka (KP)

Kaple sv. Jana Nepomuckého se nachází v obci Orlík nad Vltavou, v blízkosti komunikace, před domem čp. 125. Kaple je situována na travnatém prostranství a je orientována k SV. Kaple je pohledově exponovaná a tvoří významný urbanistický prvek v obci. Památková ochrana se vztahuje na kapli se sochou bez pozemku.

Barokní zděná kaple je situována na velmi úzkém obdélném půdorysu. Celá hmota kaple dosedá na rozšířený obložený sokl, který se k vlastní hmotě kaple připojuje projmutou římsou. Kaple má uprostřed stěny polokruhovou niku s eliptickým základem, která je sklenuta konchou. Do niky zabíhá i sokl kaple a v jeho výšce je umístěna kovová mřížka. Plocha niky vydlážděna a je zde umístěna socha sv. Jana Nepom. na zděném podstavci. Nika je členěna profilovanou štukovou římsou, která je umístěna v patě oblouku klenby. Nároží kaple jsou členěny předsazenými na koso postavenými pilastry, jenž dosedají na sokl kaple a jsou ukončeny štukově provedenou profilovanou přímou hlavicí. Pilastry jsou zdobeny diamantovým obdélným polem a štukovým zdobeným polem s polooválným ukončením. Pilastry nesou fabiónovou římsu, která nad nikou vytváří mělký vypouklý štít a obíhá po obvodě kaple. Na zadní straně kaple opět římsa přechází uprostřed kaple do segmentového vypouklého štítku.

V ploše mělkého štítku je umístěna oválná rokají lemovaná kartuš s nápisem „ST. JOHANNES NEP.“. Boční strany kaple jsou hladké, bez profilací a členění. Pilastry jsou zastřešeny stanovou stříškou a vlastní kaple částí stanové zaoblené střechy. Střecha je kryta prejzovou krytinou. Kaple vrcholila křížem, dnes kříž chybí. Na podstavci stojí barokní socha světce sv. Jana Nepom. provedená z vápence, v mírně nadživotní velikosti a je polychromovaná. Socha zobrazuje stojícího světce v tradičním zobrazení, v mírně esovitém prohnutí, s nepatrně nakročenou levou nohou, jejíž obrys vystupuje z oděvu. Tělo zahaleno do obvyklého kanovnického obleku, zřaseného hlubokými vertikálními záhyby hlavně na rochetě. Levá ruka ohnuta v lokti a drží krucifix a pravá ruka ho přidržuje. V pravé ruse ještě nese zlacenou palmetu. Obličej světce je lemován vousem a vlasy. Hlava pokryta biretem, natočena k levému rameni a hledící na krucifix. V hlavě světce je zasazena kovová zlacená svatozář s pěti hvězdičkami. Záda plastická, vertikální hluboké záhyby hlavně na rochetě.

Po sochařské stránce se jedná o kvalitní dílo – kompozičně i anatomicky zvládnuté, s propracovanými detaily těla, drapérie i ornamentu. Zděný hranolový podstavec s rohy ustupujícími do pravého úhlu po celé své výšce (půdorys ve tvaru kříže) dosedá na rozšířený sokl připojený projmutou římsou. Podstavec je ukončen projmutou zaoblenou římsou, která je kryta přesahující předsazenou krycí deskou se zaoblenými hranami. Stěny jsou hladké, bez členění. Na podstavci je umístěn stupeň, na kterým je situována socha světce. Stupeň se soklem sochy je ztužen železnou sponou.

Kaple je datována do druhé poloviny 18. století.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)