Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Kroměříž » historická budova » Měšťanský dům č.p. 64/3 - Kroměříž (budova)

Měšťanský dům č.p. 64/3 - Kroměříž (budova) [44413]

UNESCO

Dvoukřídlý patrový měšťanský dům se samostatným dvorním objektem, situovaný v severovýchodní frontě ulice Ztracené při zámku. Objekt s klenutými sklepy a přízemím vznikl v 17. století na dvojici původních parcel přestavbou staršího objektu.

Jednopatrový dvoukřídlý dům na dvojici sjednocených parcel v exponovaném prostoru těsné blízkosti domu býv. dvorního rady a hmoty zámku. Uliční fasáda celkově šestiosá je v přízemí redukována pouze na pět os, osazením širokého pravoúhlého průjezdu vlevo a sousedního pravoúhlého vchodu do chodby. Pravoúhlá obdélná okna jsou osazena novodobými dvoukřídlými okenicemi z doby přeřešení fasády v první čtvrtině 20. století v brizolitu s jednoduchým členěním na tři vodorovné linie se středovým pásem v negativu. Přibližně symetricky umístěná chodba je klenuta valeně na výsečích. Obdobné klenutí je v dispozici levé poloviny parcely i v prostoru dvorního křídla. Pravá polovina stavby nese charakteristické klasicistní placky zčásti později přeřešených na ploché stropy. Těleso patrně klasicistního dvouramenného schodiště je vloženo do levého dvorního křídla. Dispozice prvního patra je vesměs plochostropá. Objekt je podsklepen s dochovanými kamennými valenými klenbami v prostoru pod levým dvorním křídlem. materiál: smíšené zdivo, krytina - plech

V tomto domě bývala odedávna veřejní lázeň a připomíná se tu od roku 1621 lazebník Honz, potom lazebník Samuel Bank z Ratiboře, čtyřikrát ženatý, který dovedl léčit všechny neduhy. Vládl tu později, po roce 1688, městský chirurgus Jan Jiří Gruber, lékař dovedný a vážený, volený i za purkmistra města. V lázni se sázely baňky i pijavice, měšťané se tu pařili v dřevěných škopcích, bývala tu bradýrna Bradýř – Lazebník specialista na holení a hojení řezných ran i šenk a v 16 století i středověké lapidárium. To je dům povětrných ženštin, s ňimž mívali otcové města mnoho nepříjemností i starostí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)