Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres České Budějovice » chata, chalupa » Venkovská usedlost č.p.28 - Temelín (usedlost)

Venkovská usedlost č.p.28 - Temelín (usedlost) [44168]

Kulturní památka (KP)
    další pojmenování: samota Rozovy

Původně se jednalo o hájovnu neznašovského panství, která byla postavena v roce 1824 a v průběhu 19. a 20. století byla upravována. Dům i špýchar? vrcholí volutovým štítem členěný římsami a pilastry.

Chalupa čp. 28 se nachází SZ od obce Temelín na samotě Rozovy, na úpatí lesního porostu. Jedná se o uzavřenou průjezdnou usedlost skládající se z obytného stavení a chlévu na jihu a ze stodoly s kolnou na severu. V SZ rohu areálu je drobný hospodářský objekt, který navazuje na ohradní zeď usedlosti. Dvůr je mezi obytným stavením a stodolou na obou stranách uzavřen ohradní zdí s vjezdovou bránou a vstupní brankou. Na JZ od obytného stavení a chlévů je zahrada se zbytky oplocení.

Netypická dispozice uzavřené usedlosti s dvěma branami se nachází na samotě Rozová, SZ od obce Temelín a je pohledově velmi exponovaná. S ohledem na současné poznání usedlosti, lze konstatovat, že k památkovým hodnotám patří nezvyklé dochované uspořádání budov kolem dvora, jejich dispozice a drobné architektonické a stavební prvky. Z památkového hlediska je nejhodnotnější dvojštítové vstupní průčelí spojené se vstupní bránou a brankou ve stylu selského baroka z roku 1824. Průčelí obou budov je ukončeno dvouetážovým volutovým štítem s pilastry ve středovém poli a dvojicí oválných větracích otvorů. Vrchní štítový volutový nástavec u obytného stavení je v ploše zdoben plochým ornamentem s motivem stromečku. V obytném stavení se zachovala valeně zaklenutá černá kuchyně a hodnotné vnitřní dveře s bambulkovým kováním. V chlévě se nachází plackové klenby do pasů a kamenný žlab podél stěn. Obytné stavení a stodola jsou dnes dokladem postupné modernizace.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)