Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Unkovice (obec) [4415]



 

Obec Unkovice se nachází v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji. Rozkládají se poblíž řeky Svratky v Dyjsko-svrateckém úvalu. V posledních letech došlo k téměř úplnému propojení zástavby Unkovic a sousedních Žabčic.

Unkovice jsou vinařskou obcí ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. Viniční tratě: Přední trať Unkovská, Díly.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1131. Původní název vesnice byl Chrám Páně. Asi okolo roku 1300 se vesnici začalo říkat Unišovice nebo také Hunkovice. Prvním historicky doloženým vlastníkem obce byl Statek Žabčický jehož pánem byl Ignát Žabčický z Martinic a poté obec patřila panu Vilému z Pernštýna. V letech 1715 - 1742 Karlu svobodnému pánu ze Žerotína, který zde proměnil myslivárnu ve školu, kterou navštěvovali děti z ostatních vesnic. V roce 1743 koupil Židlochovice, Hunkovice a Žabčice hrabě Leopold z Dietrichsteinů a po něm byli obecním pánem knížata Karel Jan a František z Dietrichšteinů. Roku 1810 koupil obecní panství Albert Sasko-Těšínský a roku 1822 arcivévoda Karel Ludvík Rakouský.

V raném období sloužil unkovický kostel Nanebevzetí Panny Marie i okolním vesnicím - Hrušovanům, Žabčicím a Přísnoticím. V roce 1630 byl vystavěn kostel v Židlochovicích   a unkovický kostel tak ztratil svou důležitost.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Unkovice (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)