Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Šumperk » rozhledna » Rozhledna u Tetřeví chaty - Kouty nad Desnou (rozhledna)

Rozhledna u Tetřeví chaty - Kouty nad Desnou (rozhledna) [44067]



V roce 2014 byla nedaleko výstupní stanice lanovky zpřístupněna 18 metrů vysoká hranolová rozhledna. Tvoří ji ocelová konstrukce s dřevěným obložením. Po zdolání schodů se vám v několika výškových úrovní naskytne výhled na okolní vrcholky Jeseníků.

Další z řady rozhleden, kterou nechal postavit státní podnik Lesy ČR, vyrostla na západním úbočí Medvědí hory (1163m) u Koutů nad Desnou. Bývá označována jako „Rozhledna u Tetřeví chaty“, která je od ní vzdálena cca 500m. Rozhledna samotná se nachází zhruba 50m od konečné stanice šestisedačkové lanovky (z roku 2010) Ski areálu Kouty nad Desnou. Lanovka je dlouhá zhruba 2km a zdolává převýšení 507m.

Rozhledna u Tetřeví chaty byla postavena výhradně z prostředků státního podniku Lesy ČR z „Programu 2020 – zajištění cílů veřejného zájmu“ zaměřeného na podporu a rozvoj veřejně prospěšných funkcí lesů. Vybudování rozhledny se na základě výběrového řízení chopila olomoucká společnost HORSTAV, spol. s r.o. Projekt byl připraven Ing.arch. Davidem Bendou, Ing.arch. Robertem Štefkou a Ing.arch. Janou Stehlíkovou z olomoucké firmy A2 architekti, s.r.o. Jedná se o stavbu tvořenou ocelovou nosnou konstrukcí včetně schodiště, která je kotvena do betonového základu. Půdorysně zaujímá stavba plochu 4,1x4,1 metry a je opláštěna svislým dřevěným obložením. Výhled z různých výškových úrovní je umocněn systémem průhledů a balkonů v obvodovém plášti objektu. Celkové náklady na realizaci rozhledny a nedalekého sociálního zařízení včetně přípojek dosáhly celkem cca 8,3 mil. Kč (z toho samotná rozhledna cca 2,8 mil. Kč).

Rozhledna slouží veřejnosti po úspěšné kolaudaci od 23. října 2014 (slavnostní otevření jaro 2015). Její provoz zajiš´tuje olomoucká společnost K3 Sport, s.r.o.

Kromě rozhledny lze doporučit za účelem výborného výhledu rovněž nedalekou vyhlídku na Rysí skále. Na ni turisty dovede (okružní) trasa naučné stezky „Rysí skála“ o celkové délce 2km. Ta vznikla v roce 2013 ve spolupráci zástupců Ski areálu Kouty nad Desnou, Lesy ČR, CHKO Jeseníky a Ministerstva životního prostředí.

V březnu 2015 získala rozhledna na Medvědí hoře čestné uznání v kategorii "Stavby občanské vybavenosti a úpravy veřejných prostor" v rámci 6. ročníku soutěže Stavba roku 2014 Olomouckého kraje (soutěž realizuje Krajský úřad ve spolupráci s Českým svazem stavebních inženýrů a Svazem podnikatelů


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)