Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Křižanov (městys) [44054]



Na místě dnešního zámku stával hrad, jehož původ spadá do 13. stol., kdy zde sídlil nejstarší známý majitel pan Přibyslav z Křižanova, otec sv.Zdislavy. Tento hrad ležel v letech 1466-1560 v sutinách. Pobořený hrad koupil r.1560 Zdeněk Lhotský ze Ptení a provedl jeho přestavbu na renesanční zámek s arkádovým dvorem. Po ohni r.1710 byl zámek barokně upraven.

Roku 1865 získali Křižanov šlechtici Josef, Vilém a Mořic Teuberovi. V této době byly příkopy zasypány, zbořeno předhradí se zdmi a bránou a zámek přestavěn v pseudorene-sančních formách. Nádvoří zámku má arkády, v přízemí a l.poschodí jsou původní, ale nyní jsou prosklené. V přízemí najdeme také zazděný starý znak žďárského kláštera.

V r.l945 byli majitelé Teuberovi jako Němci odsunuti. V r.1949 byl zámek i s přilehlými budovami přidělen křižanovskému MNV. Vznikly zde soukromé byty, v části byly kanceláře pro stavební správu a pro stavbu dráhy.

V r.1950 se do zámku přestěhovala národní škola a byly zde zřízeny třídy pro mateřskou školu. Sídlo zde měla i Strojně traktorová stanice. Když byla r.l952 škola přestěhována do nově postavené budovy, byla část zámku pronajata na skladiště textilu. V hospodářských budovách nově založené JZD r.l958 zřídilo kravín.

Od r.1960 byl zřízen rozhodnutím Krajského národního výboru na zámku ústav pro zdravotně postiženou mládež. Hned tohoto roku bylo přijato prvních 25 dětí a postupnými opravami se zámek přeměňoval, aby odpovídal potřebám provozu ústavu. Kolem zámku je krajinářský park. Jeho působivost zvyšují dva rybníky, mezi kterými je zachována část starých porostů. Parková úprava vznikala v letech l867-l880.

Počátkem 20.stol. následovala další, ale na řešení parku již velký vliv neměla. Byly zde dosázeny azalky a pěnišníky. Dodnes můžeme obdivovat mohutnost některých původně vysázených stromů. Dle tradičního podání vznikl Křižanov po založení hradu v Meziříčí asi v roku 686 v době Sámově. Obyvatelé meziříčské tvrze postihlo několik bezúrodných roků, takže se dostavil hlad. Zásoby v hradních zásobárnách byly již malé, proto hleděl jeden druhého jakýmkoli způsobem vyhladit, aby bylo co nejvíce zásob uchráněno. Tato nenávist rozdělila obyvatelstvo na dvě části,které mezi sebou bojovali. Slabší strana byla poražena. Ti, kteří, se zachránili, utekli v malém hloučku na místa, kde stojí Křižanov. Na místě, kde stojí zámek, se štvanci zastavili. Byli vyčerpáni a vysíleni. Postavili si zde chýši a živili se rostlinnou potravou, až se rozmnožili na tolik členů, že se mohli bránit, postavili si na místě dnešního zámku tvrz. Poloha a okolí dnešního zámku nasvědčují těmto vyprávěním. Od roku 1287 možno se již dočíst pravdivějších dat o Křižanově, tehdy různě pojmenovaném (Chrysan, Czyzans, Chrysansis). Později byly na místě tvrze postaven hrad.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Křižanov (osada) Šumperk
obec, osada Křižanov (obec) Písek
město, městys Křižanov (městys) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)