Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Mladá Boleslav » hřbitov, pohřebiště, hrobka » Hrobka rodiny Hendrichovy a Švermovy - Mnichovo Hradiště (hrobka)

Hrobka rodiny Hendrichovy a Švermovy - Mnichovo Hradiště (hrobka) [43990]

Kulturní památka (KP)

Navštivte Virtuální hřbitov a zavzpomínejte na ty, kteří spoluvytvářeli dějiny. Podílely se svou měrou na tom, jak obec či město vypadá dnes.

Neogotická hřbitovní kaple z roku 1870 od ing. Jana Hendricha, upravená v interiéru v letech 1951-1952 firmou Václava Pichla.

Hrobka stojí na severozápadním okraji hřbitova při ohradní zdi. Jedná se o drobnou stavbu na půdorysu kříže, sestávající ze střední obdélné části, k níž jsou po stranách přisazeny symetrické nižší přístavky. Fasády jsou provedené z režných pískovcových kvádrů. Střechy jsou sedlové, kryté pískovcovými deskami. Hlavní jihovýchodní průčelí je prolomeno sedlovým portálem, nad nímž je velké hrotité okno s kružbou. Štít je stupňovitý, s konzolkami po stranách a kamenným křížem na vrcholu. Zadní štít otevřený ve středu rozetou je trojúhelníkový, s pískovcovou kytkou ve vrcholu. Po stranách zadní stěny hrobky jsou úseky kovaného plotu. Boční stěny přístavků jsou otevřené drobnými okénky s kružbou ve tvaru čtyřlistu. Hladce omítaný interiér je ve střední části klenutý křížovou klenbou a boční prostory stlačenými hrotitými klenbami. Na stěně proti vstupu je osazen mramorový oltářík tvořený deskou na konzolách, na níž stojí velký kříž. V podlaze kryté pískovcovými deskami je vsazena mříž, kryjící otvor pro spouštění rakví.

Do krypty se sestupuje po zatočeném pískovcovém schodišti v levém bočním prostoru. Krypta má rovný betonový strop členěný čtvercovýi kazetami ztraceného bednění. Ve stěnách krypty jsou vsazené mramorové náhrobní desky a v severozápadní části jsou za mříží uloženy rakve. Ve střední části stojí sarkofág z růžového mramoru s nápisem JAN ŠVERMA. Stěna nad sarkofágem je zdobena mozaikou, připomínající ideologickou příslušnost pohřbeného.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)