Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Mladá Boleslav » historická budova » Měšťanský dům č.p. 242 - Mnichovo Hradiště (budova)

Měšťanský dům č.p. 242 - Mnichovo Hradiště (budova) [43983]

Kulturní památka (KP)

V SV koutě náměstí je umístěn městský dům čp. 242 s pozemkem v zadní části. Jednopatrový dům, stojící na obdélném půdorysu, s hranolovou věží vodárny je vstupním průčelím orientován směrem do náměstí. Jde o zděný cihlový dům s nízkou kamennou podezdívkou, jehož exteriér je členěn obvodovým soklem, korunní a profilovanou podstřešní římsou. Dům je omítnutý v různých odstínech okru, fasádní prvky jsou odstíněny tmavou karmínovou barvou. Průčelí je rozděleno 5 okenními osami. V armovaném přízemí jsou zahloubeny půlkruhově zakončené výklenky, rámované profilovanými oblouky arkád, pospojovaných ve výšce profilovanou římsou. V obloucích jsou prolomena nestejně velká okna výkladů, uprostřed se otevírají dvoukřídlé prosklené dveře v odstupněném portálu.

V patře je prolomeno 5 pravoúhlých oken v plochém ostění. Mezi okny jsou vztyčeny 4 polosloupy s patkami na vysokých soklech, hladkými dříky a pseudoiónskými hlavicemi. Celé patro je rámováno lisénovým rámcem. Průčelní fasáda vrcholí trojúhelníkovým tympanonem, orámovaným profilovanou římsou. Uprostřed plochy tympanonu je prolomeno kruhové okno. Boční fasády domu jsou upraveny podobně jako průčelní.

Valbová střecha objektu je krytá taškami. Na středu zadní fronty domu je ke hmotě fasády přidružena hranolová věž vodárny, přesahující dům o výšku polopatra nad podstřešní římsou. Věž o 3 patrech stojí na obdélném půdorysu a je omítnuta šedě. Má vlastní valbovou střechu, krytou taškami. Vysoká štíhlá okna 1. a 2. patra jsou ukončena hrotitým obloukem ve smyslu novogotického názvosloví.

Stěny věže jsou členěny nárožními pilíři a vysokými pilíři mezi okny. Nadstřešní patro je členěno 3 obdélnými okny a po stranách ozdobnými jehlanci. S od obytného domu se nachází jednoduchá novodobá stavba pravidelného půdorysu s plochou střechou. Vstup do areálu je situován na jeho V straně a je tvořen novodobými plechovými vraty, jejichž křídla jsou nesena na nízké omítané cihlové zdi. Zeď na S přechází v kovový plot na betonovém soklu, dále je ohrazení tvořeno zdivem z bílých děrovaných cihel. SZ část ohrazení je tvořena kamennou zdí. Plochu pozemku tvoří travnatá zahrada. Dříve chráněná studna s datací 1799 je nyní nezachována, byla překryta vozovkou ulice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)