Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Řikonín (obec) [4388]



Obec Řikonín se nachází západně od města Tišnov, ve výšce 355 m n. m. Katastrální území obce zaujímá 261 ha. Rozprostírá se v malebném údolí říčky Libochovky, podél hlavní trati Českých drah Brno - Havlíčkův Brod. Na zdejším katastru je hodně rekreačních středisek, zvláště pro děti. V současné době má v obci trvalé bydliště 35 občanů.

K místním památkám patří kaplička sv. Jiljí na návsi, která byla vystavěna kolem roku 1874. Druhá kaplička byla vybudována nad obcí v roce 1899 a je zasvěcena Panně Marii.

Za řekou Libochovkou se nachází historický Balákův, dříve Severův mlýn, na jehož území byla původně obecní pazderna, ve které bydlel obecní pastýř. Tři sta metrů od obce po polní cestě je dřevěný kříž, postavený roku 1949. Dřevěný kříž nad Balákovým mlýnem má letopočet 1877, nedaleko něj je místo zvané U zabitého, označené kamenem z roku 1795. Podle pověsti zde skonal násilnou smrtí jeden ze dvou znesvářených majitelů sousedních pozemků.

Obcí prochází zelená turistická značka vedoucí z města Tišnova a přes Říkonín a pokračuje kolem Nihovského rybníka do Velké Bíteše.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Řikonín (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)