Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » kostel, kaple, synagoga » Kaple Neposkvrněného početí Panny Marie - Jevišovka (kaple)

Kaple Neposkvrněného početí Panny Marie - Jevišovka (kaple) [43827]

Kulturní památka (KP)

Prostá architektura postavená v historizujícím stylu je dokladem mariánské zbožnosti místní chorvatské menšiny na konci 19. století.

Farář Josef Nehůdek žádá 20. září 1882 konzistoř o udělení fakulty ke svěcení kapličky Neposkvrněného početí Panny Marie, kterou nechali postavit manželé Antonín a Rosálie Kuzmičovi podle přání své svobodné dcery Magdaleny, zemřelé v roce 1877. Kaplička má oltář s obrazem Neposkvrněného početí a několik postranních obrazů, které církevním předpisům plně odpovídají, a dále 4 lavice. Opatřena je pěknými litinovými dveřmi. Zakladatelé se vyslovili, že jsou ochotni složit 50 zl. jako udržovací kapitál. Svěcení se má konat 8. října. 1882, září 28., Brno. Konzistoř sděluje děkanovi, že povoluje žehnání mariánského obrazu, kaplička obřad nepotřebuje, protože se v ní nebudou sloužit mše.

Na kraji obce se nachází kaple na půdorysu obdélníka s lichoběžníkovým závěrem. V průčelí je na osu prolomen vchod s lomeným závěrem. Vstup je osazen kovovými vraty s tepanou mříží. Po stranách vchodu je fasáda členěna jedním polem gotizující arkatury dosedající na nízký sokl. Průčelní fasáda je ukončena vyloženou profilovanou římsou nesoucí ořímsovaný štít lichoběžníkového tvaru se čtvercovou nikou. Boční fasády jsou členěny nízkým soklem, na nějž dosedá gotizující arkatura. Stejným způsobem jsou členěny i stěny závěru kaple. V bočních stěnách jsou v arkatuře prolomeny dvě okenní osy na každé straně, okna mají tvar obdélníku s lomeným záklenkem. Boční fasády a závěr jsou ukončeny vyloženou profilovanou římsou nesoucí střechu sedlovou, nad závěrem jehlanovou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)