Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rohozec (obec) [4380]



Obec Rohozec leží na SV okraji okresu Brno venkov. Od Brna je vzdálen cca 30 km. Velikost katastrálního území je 531 ha, z toho 46% území tvoří lesní porosty. Území vlastní obce leží ve výšce 420-450m n.m. v obci žije přibližně 200 obyvatel.
První zmínka o obci je z roku 1240, a to v listinách kláštera Porta celi v Předklášteří. Název obce je pravděpodobně odvozen od staroslovanského slova " rákos".

V obci se nachází kaple sv. Cyrila a Metoděje z r. 1861 pozoruhodná třístupňovou věží. Obecní úřad se nachází v patrovém objektu z r.1914, k němuž byla v 50. letech přistavěna hasičská zbrojnice, v 60 letech kulturní dům s kapacitou 350 míst,je využíván ke společenským a tělovýchovným účelům,v patře se nachází kinosál.
Pomník padlých v první světové válce tvoří kusy bílého mramoru,podstavec s pískovcovou sochou ležícího lva v přirozené velikosti a deskou deseti jmen obětí.
Přírodní památka Svídovec- kopec v JZ katastru obce, tvoří ho vápencová část s drobnými lůmky, významná lokalita výskytu chráněných a ohrožených druhů rostlin. 
Na JV okraji obce je sportovní areál: hřiště na volejbal, nohejbal, malou kopanou a dětské hřiště.
Zde se nachází i požární nádrž, která je využívána ke koupání na vlastní nebezpečí.
Možnost občerstvení je v místní restauraci. V oploceném areálu se nachází venkovní parket, přístřešek pro hudebníky a lavičky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rohozec (obec) Brno-venkov
obec, osada Rohozec (obec) Kutná Hora
obec, osada Podbořanský Rohozec (obec) Louny



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)