Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » hrad, zámek, tvrz » Zámek - Branišovice (zámek)

Zámek - Branišovice (zámek) [43777]

Kulturní památka (KP)

Raně barokní budova zámku starobrněnských cisterciaček ze závěru 17. století s pozdějšími úpravami stojící včele rozlehlého hospodářského dvora představuje hodnotnou architektonickou a historickou památku tvořící hmotný pozůstatek hospodářského zázemí velkého klášterního organismu.

Čtyřkřídlý areál zámku s hospodářským zázemím soustředěný kolem přibližně obdélného dvora. Volně stojící vlastní zámecká budova je asymetricky předsunuta před severozápadní osu dvora. Jednopatrová budova zámku protáhlého obdélného půdorysu podélné dvoutraktové dispozice s přízemkem zaklenutým valeně se styčnými výsečemi s hřebínky a s plochostropým patrem. Střecha je valbová (bez vikýřů) krytá taškou bobrovkou s asymetricky rozmístěnými komíny. Ostatní tři křídla tvoří přízemní i patrové hospodářské budovy obdélných půdorysu kryté sedlovými a polovalbovými střechami, část staveb na severozápadní straně dvora je novodobá či výrazně novodobě upravená. K hlavní budově původně přiléhala ze SV parkově upravovaná plocha zčásti ohrazená tarasní zídkou s dřevěným plůtkem. Na severovýchodní straně areálu u zámecké budovy se nachází úsek ohradní zdi prolomený sloupkovou branou a pravoúhlou brankou.

Zámecká budova je v narušeném stavu, dlouhodobá absence údržby, dožilá fasáda, zavlhání, poškozená střešní krytina, vnitřní prostory zámku byly částečně adaptovány na byty. Hospodářské stavby dovra ve stavu narušeném až havarijním - dožilé omítnutí, obnažené zdivo se drolí, zavlhání, četná poškození střešní krytiny. V areálu jsou prováděny jen nejnutnější udržovací práce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)