Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Pravlov (obec) [4368]



Obec Pravlov leží na řece Jihlavě, v nadmořské výšce 192 m n.m. Již v dávné minulosti, tedy v dobách prehistorických na jeho území a v okolí, díky poloze, strategickým a přírodním podmínkám,  přítomnosti vody, důležité pro život lidí i zvěře, vedlo k tomu, že zde pobývali naši dávní předkové, lovili zde zvěř a později se začali na této lokalitě i usazovat na trvalou dobu.

Na vedlejší mapce jsou nakreslena naleziště , kde učitel +Oldřich Svoboda uskutečnil s archeologickým kroužkem školy v Dolních Kounicích řadu nálezů-dokladů osídlení a činnosti pravěkých obyvatel v rozsáhlém okolí Dolních Kounic, včetně Pravlova. V jeho práci pak pokračoval a do dnešní doby pokračuje pan Antonín OTTA z Dolních Kounic, kterému se podařilo díky nálezům tzv. pěstních klínů, podle vyjádření ústavu Anthropos z Brna , posunout hranicí stáří nalezených artefaktů až do doby cca 400.000 let před n. l., tedy starší jak období neandrtálského člověka. V Pravlově byly učiněny různé nálezy z různých období viz příklady: Naleziště z různých období prehistorie.

Nálezy pana Antonína Otty, které popsal Dr. Karel Valoch v Přehledu výzkumů ročník 1991, mají pokračování i v ročníku 1992. Zde Dr. Valoch popisuje nálezy A. Otty na staropaleolitickém sídlišti PRAVLOV I. Tato lokalita zjištěná A.Ottou je svým obsahem nejvýznamnější staropaleolitickou lokalitou celého regionu.

Nástroje nasbírané na lokalitě PRAVLOV I. se od ostatních jihomoravských kolekcí liší tím, že kromě valounů křemene a křemence byly v hojném počtu štípány i valouny rohovce. Všechny nástroje s výjimkou jediného kusu jsou obroušeny větrem, tak že štěpné plochy jsou oleštěny a jejich hrany zaobleny. Rohovce jsou navíc ještě šedé a až šedobíle patinovány, také některé křemence mají patinu. Celá kolekce čítá několik desítek kusů nástrojů.

V Pravlově byl na konci 19. století uskutečněn nález kostí mamuta a spolu velmi zajímavý nález nástroje – harpuny, vyrobené z kořene mamutí stoličky. Nález byl popsán ve výroční zprávě Muzejního spolku v Brně r. 1893/1894-8 a je uložen v Moravském muzeu v Brně.

Následovala období jednotlivých kultur a dob, od doby kamenné přes bronzovou, nálezy kultury unětické, dobu železnou, tzv.halštatskou, k prvým formacím národních typů, např. národ Skythů.

Dalším historickým národem na našem území byli KELTOVÉ (Galové). Z keltských kmenů je u nás nejznámější kmen Bójů, který nakonec dal jméno i celé naší zemi.Přítomnost keltských kmenů u nás prozrazují četná kostrová, později též žárová pohřebiště. Také v Pravlově byly učiněny nálezy z doby Keltů.

Přes další období starých Slovanů se dostáváme k době, kdy se začínají formovat první státní útvary, až se dostáváme ke vzniku našich měst, městeček a vsí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Pravlov (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)