Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » Boží muka, kříž, kaplička » Kamenný kříž - Tasovice (kříž)

Kamenný kříž - Tasovice (kříž) [43494]



Na základně nepravidelného tvaru, zapuštěné do země, se zvedá sokl opticky rozdělený na dvě části: na dolní nízkou část s hladkými stěnami ukončenými ústupkem (na čelní straně nápis viz níže) a horní část vydutou a směrem nahoru se zužující, zdobenou na čelní straně rytým rámem redukovaného kasulového tvaru s nápisem (viz níže).

Sokl je ukončený vyloženou profilovanou římsou. Na soklu spočívá tvarovaná podnož kříže, z níž vyrůstá vertikální břevno. Podnož opakuje motiv dvoudílného soklu ve zmenšeném měřítku, s tím, že je v dolní části zdobená pásem s diamantovým dekorem. Břevna kříže jsou ukončena zašpičatělým tvarem, který je zdůrazněný rytým rámem, obíhajícím plochu čelní strany kříže. Dále je na čelní straně u paty kříže umístěný reliéf Bolestné Panny Marie na zdobené konzole. Kristovo tělo je prověšené do tvaru písmeneY, hlava je nachýlená k pravému rameni. Ve vrcholu vertikálního břevna visí nápisová blána s písmeny INRI.

V přední části se na patce kříže a na podstavci kříže nacházejí v ozdobných zrcadlech dva obnovené minuskulní nápisy ve frakturním písmu s datací k roku 1896. Gelobt/ sei/ Jesus Christus.// Gestiftet von/ Josef Götz/ erneuert von seiner/ Enkelin Maria Theresia/ Keller geb. Götz/ 1896.// Vpravo dole na soklu přípis: L. Kloiber./ Datschitz.//

Na zadní straně podstavce se dochoval původní dnes již nečitelný a torzálně dochovaný patrně pětiřádkový nápis ve fraktuře s datací k roku 1806.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)