Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nosislav (městys) [4349]



Městys Nosislav se nachází 23 km jižně od Brna. Leží na řece Svratce v místech, kde kopce Ždánického lesa přecházejí do Dyjskosvrateckého úvalu. Převážná část zastavěného území městečka se nachází na levém břehu řeky Svrtky, která přitéká do katstru od severu. Směr řeky určuje i uspořádání městečka, které vytvářejí dvě souběžné hlavní ulice v délce 2 km.
Výhodná poloha svahů a teplé podnebí s mírnými zimami přejí révě vinné, meruňkám, broskvoním a jabloním. Rozlehlé ovocné sady a vinice lemují okraj obce.
Archeologické nálezy dokládají osídlení tohoto území již před 6000 lety. Název městyse je odvozen od jména šlechtice, jemuž zdejší panství náleželo. První písemná zmínka pochází z roku 1278. V roce 1486 byla Nosislav povýšena králem Matyášem Korvínem na městys. Městečko dostalo znak a povolení konat trhy. V dobách rekatolizace se však z Nosislavi stala opět poddanská vesnice.
Mezi kulturní památky městečka patří katolický kostel sv. Jakuba Staršího, vodní tvrz, socha sv. Jana Nepomuckého, kaplička sv. Jana Nepomuckého a kostel Českobratrské církve evangelické.
Městysem vedou značené cyklostezky Brno - Vídeň a Velkopavlovická vinařská stezka.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Nosislav (městys) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)