Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Karlovy Vary » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv. Martina - Novosedly (kaple)

Kaple sv. Martina - Novosedly (kaple) [43386]



Obecní kaple sv. Martina z druhé poloviny 19. století stojí ve středu obdélné návsi uprostřed obce Novosedly (Nebosedl). V roce 1922 byla kaple rozšířena a od té doby uváděna jako obecní kostelík. V minulých letech prošla tehdy již zchátralá kaple rekonstrukcí.

Obdélná kaple s užší půlkruhovou apsidou krytá plechovou valbovou střechou s oplechovanou šestibokou sloupkovou zvoničkou s nízkou jehlancovou stříškou. Vstupní průčelí kaple s obdélným lizénovým vchodem je završeno trojúhelníkovým štítem s postranními pilířky a obdélným, půlkruhově zakončeným okénkem. Dvě obdélná okénka jsou umístěna na portálem vchodu. Boční stěny kaple jsou prolomeny po jednom obdélném, půlkruhově zakončeném okně. Vnější stěny kaple jsou členěny částečně lizénami, podstřešní římsou a bosáží v nárožích vstupního průčelí.

Uvnitř je kaple plochostropá. Nad vstupem je na sloupech vynesena dřevěná kruchta a v lodi postaveny dřevěné lavice ve dvou řadách. Vnitřní zařízení kaple tvoří oltářní obraz sv. Martina z 19. století, umístěný v nice v závěrové stěně kaple. V postranní nice napravo od oltáře je umístěna polychromovaná dřevěná socha Korunované Piety, podobná obdobné soše v Močidleci, a původně snad také lidová polychromovaná socha Ecce homo. Na boční stěně jsou zavěšeny obrazy „Sixtinské madony“ a „Krista na Olivetské hoře“, které sem však mohly být přeneseny až později.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)