Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Modřice (město) [4336]



První písemná zmínka o Modřicích, získaná z vatikánského archivu, udává jako datum vzniku rok 1141. Původně zde stával hrad olomouckých biskupů. U hradu byl panský dvůr. Jiné usedlosti a části obce přenechávali biskupové jako léna nebo je prodávali. Na město byly povýšeny dne 1. července 1994.

Modřice bývaly významnou zemědělskou lokalitou ve světě proslavenou svým zelím a cibulí. Dnes jsou moderním průmyslově obchodním městem v okrese Brno-venkov. Ve východní části katstru jsou umístěny průmyslové závody, v západní části je vybudováno obchodně-zábavní centrum Olympia.

Město nemá nadbytek kulturních památek. Historický kostel sv. Gottharda pochází z roku 1200. Jeho štíhlá věž dominuje svému okolí. Na náměstí Svobody stojí pěkná kaplička sv. Václava. Před ní je umístěna socha sv. Floriána.

Město má dostatečnou ubytovací kapacitu. Jsou zde hotely, motel Bobrava i četné penziony. Lze odsud podnikat výlety do rajhradského kláštera, na slavkobské bojiště, do historických Ivančic nebo do Moravského Krumlova.

Modřice jsou velmi dobře dostupné hromadnými dopravními prostředky. Je zde zastávka železniční dráhy na trati Brno - Břeclav. S moravskou metropolí jsou spojeny tramvají a dvěma linkami autobusů městské hromadné dopravy. Zastavuje zde i mnoho autobusů meziměstských. Katastr protíná rychlostní silnice Brno - Mikulov - Vídeň a také mezinárodní cyklistická stezka Brno - Vídeň.
  


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Modřice (město) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)