Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Trutnov » chata, chalupa » Bývalý hostinec č.p.99 - Vestřev (usedlost)

Bývalý hostinec č.p.99 - Vestřev (usedlost) [43331]

Kulturní památka (KP)

Roubené přízemní stavení s vysunutou půdní světničkou nad hlavním vchodem, výstavba kolem roku 1850, od jižní strany. Stavení o dvou traktech, k východní straně (směrem k Labi) s nízkou kamennou vyrovnávající podezdívkou, na které je vystavěna roubená světnice se třemi čtvercovými okny po okapové straně, dělenými do šesti tabulek, v širokých profilovaných šambránách. Zadní trakt okapové jižní strany vyzděn, původně hospodářská část domu (chlévy) se vstupem a dvěma obdélnými okénky po pravé straně vstupu.

Vysunutá půdní světnička vystavěna z roubených trámů, podepřena na dvou profilovaných, tesařsky opracovaných sloupech. Po vnější straně světničky obíhá ze tří stran pavláčka s vyřezávaným dřevěným zábradlím, v průčelním štítu sdružená okna, další okna uplatněna po stranách (obdélného tvaru, dělená do šesti tabulek). Trojúhelný předsazený štít dělen do dvou polí, bedněn s přelištováním spár, spodní pole s výraznou plochou a členěním (dvojice sdružených oken, vyřezávané svislé latě, ve vrcholu valbička). Průčelní štít světnice (k V - straně) o dvou polích, bedněn, obdobného členění jako štít světničky.

Okna roubené světnice identického členění jako po okapové straně domu, uplatnění kleštin po roubených stěnách. Nárožní spoje roubených stěn s přeplátováním částečným na oboustrannou rybinu. Krov sedlové střechy s bedněním, krytinou plechové šablony s drážkou. Okolo chalupy chodník z pískovcových desek, dřevěné sloupy předsazené světničky s kamennými soklíky, v prostoru pod světničkou kamenné zápraží. K SV - straně a S - straně objektu novodobé přístavky (prosklená veranda, hospodářská novodobá zázemí).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)