Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kutná Hora » kostel, kaple, synagoga » Synagoga a domek rabína - Uhlířské Janovice (synagoga)

Synagoga a domek rabína - Uhlířské Janovice (synagoga) [43236]

Kulturní památka (KP)

Uhlířskojanovická synagoga původně pocházela z roku 1798, s pozdější přestavbou v roce 1860. Po požáru, kdy spolu se synagogou shořela celá Židovská ulice s patnácti obytnými domy, byla židovská modlitebna znovu postavena v roce 1914 podle plánů zbraslavského stavitele Josefa Hadraly pod vedením stavitele Josefa Gallaty. Slohově střídmá eklektická stavba s pozdně secesními a orientalizujícími motivy byla znovu vysvěcena rabínem Adolfem Loewym 18. srpna 1914.

Bývalá synagoga je situována ve Zdravotní ulici (bývalé Židovské ulici) při jihozápadní straně Václavského náměstí. Synagoga je druhou budovou v uliční řadové zástavbě ve směru od náměstí, na kterou navazuje nižší domek, původně využívaný jako domek rabína (učitele) a později jako židovská německá škola

Synagoga je spolu se sousedním domkem rabína jediným zachovaným pozůstatkem kdysi půvabné židovské uličky při náměstí. Navíc je vůbec poslední důstojnou a dobře dochovanou památkou na zdejší židovskou komunitu, neboť židovský hřbitov zanikl v důsledku devastace ve druhé polovině 20. století. V regionálním kontextu je tato synagoga cenná také proto, že v okolních obcích tyto sakrální židovské stavby zanikly (Zbraslavice, Malešov, Kácov, Malín). Ve středních Čechách je památkově chráněno celkem sedmnáct synagog, přičemž v regionu Kutná Hora je v Ústředním seznamu kulturních památek evidována pouze velkolepě koncipovaná synagoga v Čáslavi. Početnější maloměstské synagogální stavby s přilehlým domkem rabína (školou) zde na Kutnohorsku nejsou památkově chráněny. Také předválečnou dobou vzniku i pozdně secesními a orientalizujícími prvky je tato stavba ve srovnání s kulturními památkami ve středočeském regionu poměrně ojedinělá – památkově chráněné jsou většinou synagogy starší a inspirace módním maurským slohem se zde objevuje pouze ve větších městech (Čáslav, Slaný nebo v jiných regionech Golčův Jeníkov, Španělská a Jubilejní synagoga v Praze nebo Znojmo). Přestože synagoga s vnitřním zařízením utrpěla za druhé světové války, zůstala vzhledem k následnému využití Církví československou husitskou ve své podstatě zachována a ctěna jako duchovní prostor. Vedle hlavní fasády synagogy a malebného domku stojí za pozornost klenutý prostor modlitebny s pozůstatky vnitřního zařízení – soubor secesních vitrají a synagogálních lavic. V neposlední řadě je stavba důležitá kulturně historickými souvislostmi spjatými s životem a osudy židovské komunity v Uhlířských Janovicích, kteří ve městě působili od 17. století do roku 1942.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)