Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Valteřice (obec) [43234]



První písemná zmínka o nich je z roku 1492, kdy je jejich jméno uváděno ve zprávě o rozdělení valdštejnského panství. Valteřice podle této smlouvy připadly ke štěpanickému dílu panství. Později jsou už Valteřice také uváděny v kupní smlouvě z roku 1606, kdy Adam ml.z Valdštejna prodal branské panství Václavu Zárubovi z Hustiřan.

Při všech sčítáních obyvatel bylo v obou vesnicích (Horní Branné a Valteřicích) vždy více žen než mužů (průměrně o 5-8%). Některé údaje byly čerpány jednak z Pamětní knihy českobratrské evangelické církve ve Valteřicích, jejímž autorem je branský písmák Josef Janda (1887-1954) a dále pak z kroniky církevní školy ve Valteřicích. Nejstarší dějiny obce jsou velice podrobně popsány na zadních stránkách obecní kroniky od učitele Josefa Janaty, valteřického rodáka. Údaje z doby nejnovější byly vyhledány v obou kronikách obce, které jsou uloženy v semilském archivu. Zahrnují však jenom události od roku1923 do roku 1975 do sloučení obou obcí. Další události a zprávy jsou ve společné kronice obce Horní Branná.

Ve Valteřicích bývalo vždy více protestantů než katolíků. Zdejší evangelíci byli příslušníky hlavně vyznání augsburského a v menším počtu také vyznání helvetského. V roce 1781 tu bylo celkem 242 nekatolíků. Katolíci byli v péči hornobranské fary a tamějšího kostela sv. Mikuláše.

Počátky školní výuky ve Valteřicích započaly velmi skrovně. První vyučování dětí začalo v chalupě Jana Bujárka. Děti se tu učily jenom číst. Později je Josef Matouš učil už psát a základům počítání. V roce 1800 harrachovská správa nabízela Valteřicím pomoc při stavbě školy – bylo to myšleno jako podpora katolíků. Avšak až do roku 1816 se ve Valteřicích učilo jenom v chalupě. Poté děti navštěvovaly školu v Horní Branné. V roce 1821 se začalo se stavbou jednotřídní školy Hraběcí úřad ke stavbě poskytl veškeré dříví a podporu 200 zlatých.V roce 1873 byla ustavena místní školní rada. V letech 1882 – 1883 byla postavena nová budova pro školu trojtřídní. Následníky učitelů Jana Bujárka a Josefa Matouše byli František Rolník (1816), Josef Tůma (1817-19), Josef Bujárek (1819-49), Michal Škoda (1849-61), Antonín Bujárek (1861-71), František Nedomlel(1871-75), Josef Erlebach ( 1875-86), Litochleb ( 1886-1908), Václav Horáček (1908-20), Josef Janata, Miloslav Kotyk a konečně Zdena Bartošová, která byla poslední ředitelkou. 30. června 1979byla škola pro malý počet dětí uzavřena.

Českobratrská církev se také starala o výchovu mládeže. Žádost o zřízení evangelické školy ve Valteřicích byla podána v roce 1784, ale k otevření školy došlo až v roce 1796. Prvním učitelem tu byl Ignác Soukup. Byl to nesmírně vzdělaný a pilný člověk. Pořizoval výpisy ze spisů Jana Amose Komenského a sbíral rozmanitá ústní podání o jeho pobytu v Podkrkonoší. Určitou dobu tu byla také škola luteránská, která patřila pod Křížlice. V evangelické valteřické škole se učilo až do roku 1910.

V 19. století podobně jako v sousedních vsích docházelo postupně ke zvyšování všeobecné vzdělanosti obyvatelstva. Ve Valteřicích v roce 1878 vznikla obecní knihovna. Sbor dobrovolných hasičů tu byl založen 1882, dva roky nato vznikl spolek divadelních ochotníků. Tělocvičná jednota Sokol byla ustavena v roce 1895 a k výstavbě sokolovny došlo roku 1910. Podobně jako v jiných podhorských obcích tu byla založena Národní jednota severočeská (1913) a spořitelní a záložní spolek (1916). Každoročně byly v obci pořádány lyžařské závody, hlavně pro mládež.

První světová válka si vyžádala 44 obětí. V roce 1939 byly Valteřice připojeny k Německu. Hodně obyvatel opustilo vesnici a uchýlilo se do Čech, hlavně do sousední Horní Branné, ve víře, že to nebude na věčné trvání. Smutná doba německé okupace stála Valteřice 6 lidských životů.Mezi nimi byl také zakladatel krejčovského družstva Vodog a předseda místní organizace Komunistické strany Josef Hrubý, který byl v roce 1943 popraven v Berlíně.

V obou kronikách obce se dočteme o událostech z doby nejnovější: zavádění elektrického proudu, oprava silnice Hrabačov – Vrchlabí, vznik JZD a jeho spojení s JZD Horní Branná a Jilemnice v roce 1974.

Po roce 1989 měli valteřičtí občané možnost odloučit se od Horní Branné a spravovat své veřejné záležitosti opět samostatně. V republice tak učinilo velké množství obcí, neboť cítily své připojení k tzv. střediskovým obcím jako nátlak ze strany socialistického státu. Valteřice však zůstaly ve spojení s Horní Brannou. Jedna obec přechází zcela plynule v druhou, valteřické děti chodí do jedné školy s branskými a všichni obyvatelé se navzájem znají. Snad k tomu přispěla i skutečnost, že zastupitelstvo obce se starostou, kterým je od roku 1990 občan Valteřic, dbá rovnoměrně o rozvoj obou částí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Valteřice (osada) Ústí nad Orlicí
obec, osada Nové Valteřice (část obce) Olomouc
obec, osada Valteřice (obec) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)