Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kanice (obec) [4311]



Kanice jsou středně velkou , částečně rekreační obcí, ležící v Jihomoravském kraji v okrese Brno-venkov. Obec se rozkládá u jihozápadního okraje chráněné krajinné oblasti Moravský kras (více na ), asi 10 km severovýchodně od Brna (více na ) a jihovýchodním směrem od města Adamov (více na ) a je v ní přihlášeno k trvalému pobytu 716 obyvatel. V obci není evidována žádná část obce ani ulice. Evidováno je 435 adres. Nadmořská výška obce je 316 metrů nad mořem. Obec je samostatný územní celek, výkon některých pravomocí je delegován do pověřené obce Šlapanice (více na ).

První písemná zmínka o obci je z roku 1365, kdy osada Kanice byla součástí majetku ronovského panství Nového hradu, jenž vlastnil Čeněk Krušina z Lichtenburku. Tou dobou zde byla hájovna a několik domů pro sedláky, uhlíře, dřevaře a paliče vápna. V 17. století, po dobytí a vypálení Nového hradu švédskými vojsky, je obec uváděna jako majetek panství Pozořice (více na ). Některé prameny však udávají rok 1567 od kdy je obec uváděna jako majetek panství Pozořice. V 18. století byla osada Kanice spojena v jednu správní obec s osadou Řícmanice se společnou pečetí. Od roku 1867 se Kanice staly samostatnou obcí a prvním starostou byl zvolen Jan Ševčík. V této době měla obec 50 domů a 354 obyvatel.

Obec se rozkládá v mírném údolí říčky Časnýř mezi zalesněnými kopci a pod vrcholkem Baba s 496 metry nadmořské výšky, jež se zvedá severně nad obcí. Obec je součástí mikroregionu "Časnýř", který se skládá z obcí podél stejnojmenného potoka a Babic nad Svitavou a společně řeší problémy pro všechny obce. Od okrajových částí obce se rozprostírají rozlehlé lesy. Jižně od obce je roztoušena celá řada chatových osad a bylo tu vybudováno koupaliště. Jedná se o malé koupaliště, které má betonové stěny, travnatou pláž a je vybaveno občerstvením. Na internetových stránkách hodnotilo koupaliště 102 respondentů hodnocením 5,7 z 10 možných. V obci pracuje Jednotka dobrovolných hasičů obce Kanice založená v roce 1892, TJ Sokol Kanice založený v roce 1895 a Klub důchodců. Zajímavostí obce je zvon z roku 1917, umístěný na malém podstavci ve středu obce a nedaleko něj můžeme obdivovat historickou hasičskou stříkačku.

Katastr Kanic je poměrně rozsáhlý - 823 ha, a zasahuje až k Brnu. Na jeho území, i když mimo základní kanickou zástavbu, se nachází archiv Ministerstva vnitra a vrch Hády s kótou 424 metrů nad mořem a s televizním vysílačem. Až do 60. let 20. století byl součástí katastru Kanic i areál hotelu Velká Klajdovka s přilehlou hájenkou, který nyní náleží k brněnské městské části Brno-Vinohrady.

Kanice spadají pod římskokatolickou farnost Babice nad Svitavou (více na ).

V roce 2003 byla uzavřena smlouva o partnerství s dolnorakouskou trhovou obcí Spillern.

Obcí neprochází žádná ze značených turistických cest. Modrá značka protíná silnici z Kanic do Bílovic nad Svitavou asi ve vzdálenosti 1 km a na protilehlé straně ve zhruba stejné vzdálenosti od obce přechází zelená značka silnici z Březiny do Ochoze u Brna.

V současnosti je od roku 2003 obci přidělen znak a prapor s motivy znázorňujícími těžbu vápence a siluetou vzhůru letícího káněte. Znak je heraldicky popsán: V zeleném štítě nad kosmým mlátkem šikmo přeloženým kopáčem vzhůru letící káně, vše zlaté.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kanice (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)