Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hlína (obec) [4297]



Obec Hlína leží severovýchodně od města Ivančice, na vrcholové části Hlínské vrchoviny v nadmořské výšce 451 m. Má 126 domů ve kterých žije 269 obyvatel. Obec Hlína je přístupná po silnici č. II/395 vedoucí z Neslovic do Dolních Kounic. Leží na trase pěších turistických stezek v atraktivním prostředí lesního komplexu Bučína. Do části uzemí zasahuje Přírodní park Bobrava s hustou sítí pěších stezek. V dubnu 2007 byla na Hlíně slavnostně otevřena rozhledna, vysoká 22 metrů, která nese jméno ivančického rodáka Vladimíra Menšíka. Rozhledna je velmi žádanou atraktivitou regionu a je velmi vyhledávána turisty po celý rok.

Hlína je velmi starou osadou o čem svědčí i archeologické vykopávky. Byly zde nalezeny kamenné sekery a dláta svědčící o osídlení již ve starší a mladší době kamenné, železné šípy z doby železné a 1335 českých a moravských mincí z 11 století, které se našly zakopané na poli v roce 1865.

V roce 1208 zde byl postaven kostel, který časem zpustl a v roce 1793 byl zbořen. Na jeho místě byl postaven nový současný filiální kostel, který rosický děkan 24.9.1794 zasvětil sv. Kunhutě. Věž kostela je vysoká 23 m a jsou v ní umístěny dva zvony. Další historicky významné památky jsou kříž z roku 1852, sochy P. Marie a sv. Josefa z roku 1760, umístěné v zahrádce vedle kostela a stará pečeť s nápisem Hlína 1600 a vyobrazeným srpem a hroznem, znakem obce. Na základě těchto historických pramenů udělil předseda PS PČR 19.6.2003 obci Hlína právo užívat znak a prapor obce.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hlína (obec) Brno-venkov
obec, osada Bílá Hlína (obec) Mladá Boleslav
obec, osada Stará Hlína (osada) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)