Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Jana Křtitele - Lipník (kostel)

Kostel sv. Jana Křtitele - Lipník (kostel) [42949]

Kulturní památka (KP)

Kostel se nachází se na místě původní dřevěné kaple, která v rce 1150 vyhořela. Postaven byl před rokem 1238 jako jednolodní stavba. Z této doby pochází I zachované jádro stavby - loď a spodní část věže. Původní vchod byl umístěn v severní stěně lodě. K přesnému datování vzniku kostela se literatura neshoduje. Podle D. Líbala pochází ze 2. třetiny 14. století, B. Samek datuje přestavbu do doby po r. 1446. Oporou mu je erb pánů z Olbramovic na svorníku presbytáře. D. Líbal jej však považuje za dodatečně osazený a v dataci vychází z tvarosloví klenby.

Presbytář kostela byl osvětlen pěti vysokými gotickými okny, v roce 1772 zazděnými. Dvě krajní byla znovu obnovena v roce 1835 v jiném tvaru a velikosti, zbylá tři byla v roce 1973 odhalena z vnější strany jako slepá. Také věž prošla barokními stavebními úpravami a v druhé polovině 17. století v ní byl prolomen nový vchod do kostela.

V období baroka byla upravena a navýšena i věž. Roku 1877 byl v kostele odhalen nový hlavní oltář se sochami sv. Jana Křtitele, sv. Cyrila a sv. Metoděje. Podélná stavba stojící uprostřed ohrazeného areálu bývalého hřbitova prošla posledními úpravami v 50. a 80. letech 19. století.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)