Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » socha, sousoší » Socha sv. Jana Nepomuckého - Stárkov (socha)

Socha sv. Jana Nepomuckého - Stárkov (socha) [42948]

Kulturní památka (KP)

Socha sv. Jana Nepomuckého je příkladem přetrvávání a běžného používání pozdně barokního tvarosloví v sochařské tvorbě regionu ještě i v samém závěru 18. století.

Na mohutné základně s konvexní čelní stěnou s oblounovou římsičkou stojí masivní pilíř. Kvádrová patka pilíře je konvexně prohnutá (shoduje se s prohnutím základny), střední část pilíře je zúžená s konkávně prohnutými bočními stěnami nahoře i dole s volutami. Plochy stěn jsou pemrlované, zvýrazněné reliéfy střapců zavěšených na horních volutách. Čelní stěna konvexní, orámovaná páskem. V ploše čelní stěny reliéf skály na níž stojí poutník s kloboukem, růžencem a holí. Klobouk má u pasu, růženec drží v levé ruce, pravou se opírá o hůl, levá noha vykročená, nad vousatou hlavou s rozpuštěnými vlasy má svatozář. Nad poutníkem oblaka se slunečními paprsky, v oblacích je reliéf Zjevení P. Marie s Ježíškem. Pilíř zakončuje výrazně přesazená římsa na čelní stěně vzedmutá vzhůru, ve vrcholu vzedmutí se dvěma hlavičkami andílků. Profil římsy pásek, fabion, pásek, obloun, pásek. Na římse jsou ocelové trny pro doplňkovou sochařskou výzdobu, ta chybí.

Na zdrsněné zadní stěně pilíře je vytesána s velmi špatně čitelým nápisem FNND / IOANN SCHROLL / 1792 / BARTLME. H. F E. Nařímse stojí podstavec sochy sv. Jana Nepomuckého, v reliéfu znázorňuje skálu. Socha sv. Jana Nepomuckého stojí v esovité křivce s těžištěm na pravé noze, levá noha vykročena, pokrčená. Obě ruce má pokrčeny, drží kříž položený na břiše a na hrudi, ramena kříže se opírají o levé rameno světce. Hlava je zakloněna doleva, opírá se o ramena kříže. Kolem hlavy má gloriolu se zlacenými hvězdami - má pouze tři hvězdy, ostatní chybí. Světec je oděn ve zvrásněném rouchu, košile se zdobenou rochetou nese zbytky zlacení, almuci zdobí střapce. Na kříži leží zlacená olivová ratolest z plechu. Vše je zhotoveno ze žlutého pískovce. Socha stojí mezi dvěma zrostlými lípami, před základnou stojí dva patníky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)