Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » historická budova » Fara - Stárkov (historická budova)

Fara - Stárkov (historická budova) [42945]

Kulturní památka (KP)

Velká roubená patrová stavba, příklad církevně správního objektu z barokního období s výjimečnými hodnotami. Jediná roubená fara v regionu, doklad venkovské tvorby 18. stol.

Fara stojí dle farní pamětnice pod kostelem od roku 1581, není však pravděpodobné, že by se z této doby zachovala jako celek, neboť Stárkov v roce 1622 vyhořel. Zachovat se mohla zděná, valeně zaklenutá severní část.

Fara byla postavena znovu v roce 1660 do dnešní podoby. O faře a jejím vývoji toho není mnoho známo, možná i proto, že zde stála a sloužila bez větších stavebních úprav celá staletí. Stárkovská fara je uváděna jako nejstarší světská stavba ve východních Čechách. Fara je dvoupadlažní převážně roubená stavba s obdélníkovým půdorysem. Přízemí je částečně zděné a podsklepené. Stavba je zastřešena mansardovou střechou s velkým přesahem nad vstupní částí. V interiéru fary jsou všechny příčky i stropy dřevěné s výjimkou kuchyně, která je zaklenuta valeně s výsečemi nad okny a dveřmi.

Součástí areálu fary je stotůlka se sedlovou střechou a obdélníkovým půdorysem. Je vyzděná z otesaného lomového kamene, místního pískovce. Na severní stranu od fary je maštale a kočárovna.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)