Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Česká (obec) [4286]



První lidské osídlení v blízkosti obce pochází z doby pravěku. Nalezlo se zde sídliště zemědělského lidu tzv. "moravské malované kultury" z doby 3500 - 1800 př. Kr.
V místech dnešní dálnice vedla od pradávna obchodní cesta z Brna do Slezska, na které stávala hospoda a stáje pro koně.
Obec Česká (dříve Cinzendorf nebo Zinsendorf) patří mezi nejmladší osady v Jihomoravském kraji. Byla založena podél tzv. císařské silnice z Brna směrem na Lipůvku po rozparcelování lelekovického poplužního dvora, který byl v roce 1784 kuřimskou vrchností zrušen a rozdělen v rámci raabizace (pronajímání méně výnosných statků poddaným) mezi 24 osadníků. Ti postavili podle smlouvy sepsané mezi nimi a vrchností ze dne 17.ledna 1785 10 domů po levé a 10 po pravé straně silnice na jih od stávající hospody.
Protože na Moravě nebyla velká důvěra k těmto novotám, přišli noví osadníci z Čech, z okolí Litomyšle, kteří si po dlouhou dobu dochovali místní dialekt. Osadníci museli odvádět tzv. plat neboli činži vrchnosti. Činže se německy řekne Zins, proto dostala obec jméno Zinsdorf a později Zinsendorf (činžovní obec).

Koncem 18. století byla ve vsi vystavěna kamenná zvonička, k níž byla v roce 1902 přistavěna i kaple. Původně byla pokryta černou břidlicí a je na ní umístěn zvonek ulitý v roce 1813 a přinesený z Brna. Roku 1884 se vybudovala železniční trať z Brna do Tišnova, která umožnila rozšíření obce.
Po osamostatnění Československa po 1. světové válce usilovala obec o změnu jména na Čechov, aby se poukázalo na původ prvních osadníků. Názvoslovná komise však schválila název Česká, který roku 1921 nahradil původní Zinzendorf.




strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Česká Kamenice (město) Děčín
obec, osada Česká Ves (obec) Jeseník
obec, osada Česká Rybná (obec) Ústí nad Orlicí
město, městys Česká Třebová (město) Ústí nad Orlicí
obec, osada Česká Kubice (obec) Domažlice
obec, osada Česká Bříza (obec) Plzeň-sever
obec, osada Česká (obec) Brno-venkov
město, městys Česká Lípa (město) Česká Lípa
město, městys Česká Bělá (městys) Havlíčkův Brod
obec, osada Česká Čermná (obec) Náchod
obec, osada Česká Metuje (obec) Náchod
město, městys Česká Skalice (město) Náchod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)