Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Černvír (obec) [4285]



Obec Černvír se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Brno-venkov. Je to nevelká, ale přesto známá, podhorská obec . Není zde evidována žádná část obce ani ulice je zde evidováno 59 adres se 165 obyvateli . Najdeme ji v malebné krajině okolo řeky Svratky , pod vrcholky Českomoravské vrchoviny, severozápadním směrem od města Tišnova (více na ) a nedaleko obce Nedvědice (více na ). První písemná zpráva pochází z roku 1284.

Černvír se nachází v nadmořské výšce 315 metrů. Rozkládá se na pravém břehu řeky Svratky a je obklopen malebnými rozlehlými lesy přírodního parku Svratecká hornatina. V jeho okolí je harmonická kulturní krajina poskytující daleké výhledy do údolí řeky . Další výhled je z nedalekého vrcholu kopce Vinohrad (529 mn.m.).

Najdete zde galerii Z ruky, sochař Z. Macháček dělá sochy ze dřeva. Zajímavostí obce a technickou památkou je dřevěný krytý most (více na ) přes řeku Svratku. Architektonickou památkou obce je barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie (více na ), který stojí na místě původně románského kostela, kolem kterého se ve středověku rozléhalo mohutné opevnění (více na ). V areálu akce festival Bigbít Černvír open je k dispozici parkoviště a kemp ke stanování.

Černvír leží podél silnice spojující města Tišnov (více na )a Bystřici nad Perštejnem. Kolem východního okraje obce na levém břehu řeky Svratky vede železniční trať na trase Nové Město na Moravě - Brno (více na ). Nádražím Černvír prochází červená turistická značka vinoucí se celým svrateckým údolím .Severním směrem se po ní můžeme vydat do obce Nedvědice (více na ) a odtud pokračovat k hradu Pernštejn. Jižním směrem půjdeme k dřevěnému mostu a odtud dále podél toku Svratky do Tišnova. Kromě dálkové turistické červené značky vede obcí i dálková trasa cyklostezky nesoucí název Pražská trasa.

Něco informací o řece protékající obcí Černvír:

Řeka Svratka patří k významným českým a moravským řekám, která svým horním tokem vytváří linii staré zemské hranice mezi Čechami a Moravou. Pramení ve Žďárských vrších na východním úbočí Žákovy hory (více na ) v nadmořské výšce 760 m. Odtud teče nejdříve k severu, pak se však stáčí na východ a posléze na jihojihovýchod až jih. Protéká Českomoravskou vrchovinou, Boskovickou brázdou, Bobravskou vrchovinou, Brnem a Dyjsko-svrateckým úvalem, kde po 174 km vtéká do vodní nádrže Nové Mlýny a ve výšce 170 m se spojuje se s Dyjí. Plocha povodí Svratky činí 7118,7 km², průměrný průtok u ústí je 27,24 m³/s. Nejvýznamnějšími přítoky jsou pravostranná Loučka u Tišnova a levostranná Svitava u Brna .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Černvír (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)