Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Čebín (obec) [4284]



Čebín je obec v Jihomoravském kraji v okrese Brno - venkov asi 20 km severozápadně od Brna. Leží na jižním úpatí kopce Čebínka ve výšce asi 280 metrů nad mořem , mezi železniční tratí na Havlíčkův Brod a silnicí do Tišnova. Dříve tudy vedla císařská " bílá " silnice po níž jezdil dostavník, dnes tato silnice spojuje Brno s Českomoravskou vysočinou. V obci žije přibližně 1645 obyvatel.

První dochované zprávy o obci se nacházejí v kronikách ze 14. století. Z roku 1353 pochází zápis o šlechtici Čebínovi. Po vymření jejich rodu prodal markrabě Jošt čebínský statek roku 1412 Janovi z Lomnice. K lomnickému panství patřil Čebín až do roku 1848 do zrušení poddanských svazků. Od roku 1949 spadal do působnosti okresu Tišnov a později, od roku 1960 do okresu Brno - venkov. Nejstarší částí obce je obdélníková náves s bývalými selskými grunty, kostelem, obecním úřadem a rybníkem.

Farní kostel sv. Jiří je státem chráněná kulturní památka. Jedná se o jednolodní stavbu s pětibokým gotickým presbytářem uvnitř zdobený vzácnými freskovými malbami. Čryřboká věž stojí na severní straně při kostele . Kostel byl z původně gotické stavby s románským jádrem do dnešní barokní podoby přestavěn po požáru roku 1772. Mramorová křtitelnice pochází z poloviny 17. století a dřevěná pieta z poloviny 15. století. Z původních zvonů se zachoval jediný. Byl zhotoven v roce 1650 a váží 246 kg. Nové zvony byly pořízeny v 60. letech minulého století. Nad vchodem do kostela je sgrafito představující sv. Jiří bojujícího s drakem. Jedná se o reprodukci díla Mikoláše Alše signované rokem 1960. Na vnější straně presbytáře je umístěna kamenná plastika sv. Floriána, patrona hasičů.

Sbor dobrovolných hasičů v obci pracuje od svého založení v srpnu roku 1879. Úředně však byli hasiči uznáni c.k. místodržitelstvím až v březnu 1880. K dalším spolkům v obci patří TJ Sokol, Orel jednota Čebín, FC občanské sdružení, Čebínské ženy, a oddíl skautů a skautek.

Čebín je součástí mikroregionu Čebínka, kam patří celkem sedm obcí.

Obec je známým místem zpracování vápence , který se těží především z vrchu Čebínky, z níž je nyní velká část odtěžena. Dříve se těžilo i na jiných místech v okolí. V minulosti se z vytěženého vápence tradičně pálilo vápno, nyní slouží jako základ do minerálně - vitamínových přísad do krmných směsí pro domácí zvířata.

Na kopci Čebínka ve výšce 431 metrů nad mořem se tyčí ocelové tělo typizované věže Eurotelu sloužící jako základna přenosovým telekomunikačním anténám. Z parkoviště vedle silnice k ní vede žlutá turistická značka. 30 metrů nad terénem je vyhlídkový ochoz dosažitelný po zdolání 161 schodů. Rozhledna zkolaudovaná v lednu 2003, vyhlídkový ochoz zpřístupněn až od srpna 2003, je přístupná za příznivého počasí od dubna do října vždy o sobotách a nedělích. Za vstupné 10,-- Kč se dospělému návštěvníkovi (děti polovic) otevře kruhový výhled na okolní krajinu. Lze uvidět oblast Moravského krasu a Vysočiny, dohlédnout na Pálavu a uvidět komíny a chladírenské věže dukovanské jaderné elektrárny. Nejbližší zajímavosti jsou přírodní památka Pecka a vápencový útvar Kamenná svatba. Malhostovická pecka byla vyhlášena přírodní památkou v roce 1980 a je tvořena vyvýšeným skalním útvarem devonských vápenců se skalní stepí a teplomilnými rostlinnými společenstvy . Na lokalitě se vyskytují teplomilné mechy a lišejníky a roste tu řada vzácných druhů rostlin . Některé jsou na Červeném seznamu naší flory. Živočichové jsou zastoupeni hlavně společenstvím hmyzu. Kamenná svatba je ostrůvek skal vystupující z ploché polní krajiny a je evropsky významnou lokalitou koniklece velkokvětého. Další zajímavostí, tentokrát technickou, je nedokončené těleso německé říšské dálnice z Vídně do Vratislavi, budované v letech 1939 - 1941. Ta měla procházet právě mezi Čebínem a Kuřimí.

Dne 9.ledna 2003 byl Poslaneckou sněmovnou udělen obci Čebín znak a prapor.

Znak: V modro - stříbrně polceném štítě vpravo stříbrné křídlo s červeným heroldským křížem, vlevo černé křídlo se zlatým oboustranně jetelovitě zakončeným perizoniem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Čebín (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)