Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Uherské Hradiště » historická budova » Fara - Buchlovice (historická budova)

Fara - Buchlovice (historická budova) [42831]

Kulturní památka (KP)

Farní budova z 18. století se nachází naproti západnímu vstupnímu průčelí do kostela sv. Martina. Během 20. století budova dosti zchátrala; k její stavební obnově došlo mezi léty 1993-1996. Čelní a boční fasády hlavní budovy jsou dnes v dobrém stavu; zadní fasáda, k ní přiléhající obytná budova a hospodářská stavení vyžadují opravu omítky, která je zašlá, navlhlá a i ve větších plochách opadává.

Budova fary vznikla jako novostavba ve druhé polovině 17. století, kdy byla fara obnovena po třicetileté válce, za které úplně zanikla. Fara je v Buchlovicích doložena od středověku, avšak stálá samostatná budova jí dříve nebyla vyčleněna. Jedná se jednopatrovou budovu, která je v zadní části obklopena zahrádkou a k jejíž zahradní fasádě přiléhá přízemní vedlejší obytné stavení. Hospodářské zázemí fary je situováno v obvodové zástavbě severní strany farního dvora. Stavba je založena na půdoryse příčně orientovaného obdélníka. Budova spočívá na nízké průběžné podezdívce, která vyrovnává mírný svah terénu.

Hlavní a zahradní průčelí jsou pětiosá a boční průčelí jsou trojosá. Vstup do budovy je prolomen v přízemí ústřední osy hlavní fasády, má jednoduchý pravoúhlý tvar a v horní části jej doplňuje světlík (dnes zazděný). Vstup i se světlíkem je opatřen jednoduchým kamenným ostěním. Nad světlíkem je na zdi připevněn kovový závěs s lucernou. Ke vchodu vedou tři schůdky. Fasáda přízemí je nalevo od vstupu prolomena dvěma na šířku obdélnými, malými okny opatřenými hladkou lištovou šambránou. Napravo jsou prolomena dvě velká, na výšku obdélná okna se stejně řešenou šambránou a s rovnou parapetní římsou. Přízemí je od prvního patra odděleno profilovanou kordonovou římsou. Stěna prvního patra je rytmizována pěti velkými, na výšku obdélnými okny, které jsou lemovány profilovanou šambránou. Okna dosedají na rovnou parapetní římsu a završena jsou rovnou návojovou římsou.

Nároží fasády jsou na úrovní prvního patra opatřena nepravou bosáží. Stěna přízemí levé boční fasády je hladká (pravá boční fasáda je v těchto místech zastavěna novodobým přístavkem). Okna v prvním patře bočních fasád jsou řešena stejně jako na fasádě hlavní (na pravé boční fasádě jsou okna zaslepena, neboť průčelí je zde částečně kryto přístavkem). Okna zadní fasády jsou řešena jako okna pravé části přízemí čelní fasády. Všechna okna v přízemí i prvním patře jsou rozmístěna v pravidelných intervalech. Fasáda je završena profilovanou korunní římsou, probíhající po celém obvodu budovy. Plocha čelní fasády a bočních fasád je natřena žlutou barvou a šambrány, římsy a armování jsou na ní vyznačeny bílou. Zahradní fasáda je natřena bílou barvou. Střecha je valbová.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)