Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Březina (obec) [4280]



Březina je obec ležící v Jihomoravském kraji v okrese Brno-venkov na východním úpatí Vysočiny asi 25 km od Brna v nadmořské výšce 248 m n.m. Rozkládá se na mírné vyvýšenině na pravém břehu nad řekou Svratkou přibližně 2 km jižně od Tišnova. Březina tvoří jednu sídelní jednotku, není zde evidována žádná část obce ani ulice. Evidováno je 354 adres. V obci žije asi 261 obyvatel a je tu činných 42 podnikatelských subjektů.

První písemná zpráva pochází z roku 1232, kdy markrabě Přemysl věnoval Brezenu jako hospodářské zázemí cisterciáckého kláštera Porta Coeli v Předklášteří. Zápis z roku 1539 uvádí ve vsi dvanáct usedlostí a dva chalupníky. Počet domkářů se postupně zvýšil, avšak základní půdorys obce zůstal zachován, takže dějepisec v roce 1922 mohl konstatovat, že „...na návrší mírném stojí domy rolníků ve dvou řadách, z nichž jedna k západu, druhá k jihozápadu hledí, mlýn a ostatní domky domkařů, sem a tam roztroušené, povstaly pozvolna později...“ Současná Březina si i přes dosavadní stavební rozvoj zachovala jak malé měřítko, tak nevelký počet obyvatel.

Zachovány zůstaly tradiční vazby na město Tišnov, které je pro Březinu obcí s rozšířenou působností. Březina spadá pod římskokatolickou farnost v Tišnově. V obci působí Sbor dobrovolných hasičů.

Březinou prochází červená dálková turistická značka podél řeky Svratky. Přichází od Tišnova a pokračuje po proudu kolem rekreační chatové oblasti Šárka do Veverské Bitýšky.

Od roku 2007 používá Březina obecní znak. Ve stříbrno - zeleně šikmo děleném štítě vpravo vztyčený zelený březový list.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Březina (vojenský újezd) Vyškov
obec, osada Březina (obec) Rokycany
obec, osada Březina (obec) Brno-venkov
obec, osada Březina (obec) Jičín
obec, osada Březina (obec) Jindřichův Hradec
obec, osada Březina (obec) Mladá Boleslav
obec, osada Březina (obec) Svitavy
obec, osada Březina u Křtin (obec) Brno-venkov
obec, osada Březina (osada) Olomouc
obec, osada Březina (obec) Brno-venkov
obec, osada Březina (osada) Vyškov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)